Nové európske opatrenia posilňujú slobodu médií. Kedy by malo dôjsť k ich platnosti?

NETKY.SK • 9 Apríl 2024, 10:30 • 2 min
Nové európske opatrenia posilňujú slobodu médií. Kedy by malo dôjsť k ich platnosti?

Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS) víta systematický postup Európskej únie smerujúci k zabezpečeniu slobody médií a ich ochrany pred vonkajšími zásahmi.

slovakia

left justify in out

ATVS považuje Európsky akt o slobode médií a Iniciatívu proti strategickým žalobám proti verejnej účasti za kľúčové opatrenia, ktoré majú zásadný význam pre ochranu a podporu mediálnej slobody a pluralizmu na Slovensku aj v celej Európe. ATVS víta prijatie Európskeho aktu o slobode médií a progres v legislatívnom procese prijímania pri príprave Smernice proti strategickým žalobám proti verejnej účasti. Veria, že tieto kľúčové opatrenia budú čoskoro korektne a úplne transponované do slovenského právneho poriadku.

Predseda predstavenstva ATVS a generálny riaditeľ skupiny Markíza Peter Gažík vysvetlil, že obe iniciatívy sú dôkazom záujmu EÚ chrániť základné demokratické hodnoty a posilniť právnu ochranu pre tých, ktorí pracujú na odhaľovaní informácií, ktoré môžu byť predmetom širšej verejnej diskusie.

„Účinná implementácia týchto právnych predpisov si bude vyžadovať spoluprácu všetkých zúčastnených strán - od mediálnych domov až po vládne inštitúcie - aby sme spoločne dosiahli, že médiá nielen na Slovensku, ale v celej Európe budú môcť naďalej fungovať ako pilier demokratickej spoločnosti, poskytujúci občanom prístup k rôznorodým a nezávislým zdrojom informácií,“ hovorí Gažík.

Európsky akt o slobode médií, prijatý ako reakcia na súčasné výzvy mediálneho sektora, poskytuje komplexný právny rámec na ochranu novinárov. Jeho súčasťou má byť aj zabezpečenie spravodlivejších pravidiel pre prístup k štátnym reklamným rozpočtom. Tento akt je považovaný za základný kameň pre udržateľný rozvoj mediálneho sektora v digitálnej ére.

Iniciatíva proti strategickým žalobám proti verejnej účasti, ktorá bola predložená do legislatívneho procesu v apríli 2022, rieši neopodstatnené alebo šikanózne súdne konania, ktoré sú používané na zastrašovanie a umlčanie novinárov a obhajcov ľudských práv. Navrhovaná smernica obsahuje kľúčové záruky pre osoby postihnuté takýmito konaniami, vrátane možnosti súdov zastaviť zjavne neopodstatnené konania a uložiť finančné nápravné opatrenia na odškodnenie. Vo februári tohto roka návrh smernice už prerokoval Európsky parlament a očakáva sa jej prijatie v priebehu roka 2024.

ATVS chce zvýšiť povedomie o význame Smernice proti strategickým žalobám proti verejnej účasti a Európskeho aktu o slobode médií.

„Je nevyhnutné, aby tieto právne predpisy EÚ boli nielen účinne implementované, ale aj akceptované všetkými, ktorí prijímajú politické a ekonomické rozhodnutia v rámci manažmentu štátu. Veríme, že dobre fungujúca, nezávislá a profesionálna mediálna komunita je jedným zo základných pilierov našej spoločnosti,“ uzavrel Peter Gažík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: NEUROPEA, Foto: Ilustračná (Freepik)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies