Nová kompa Vojka - Kyselica v júli previezla 22-tisíc áut

NETKY.SK • 14 August 2015, 12:17 • 2 min
Nová kompa Vojka - Kyselica v júli previezla 22-tisíc áut

BRATISLAVA - Nová a modernejšia kompa Ostrava, premávajúca cez prívodný kanál Vodného diela Gabčíkovo medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica, za prvý mesiac prevádzky od 1. do 31. júla previezla približne 22-tisíc automobilov s posádkami.

slovakia

left justify in out

Prievoznú loď využívajú najmä obyvatelia priľahlých obcí Vojka nad Dunajom, Bodíky a Dobrohošť na Malom Žitnom ostrove a Kyselica, Horný Bar a Rohovce na Žitnom ostrove v okrese Dunajská Streda, ale aj turisti.
"Na prevádzku kompy nemá aktuálne počasie žiadny priamy vplyv. Vzhľadom na vysoké teploty sme museli zabezpečiť doplnkové chladenie strojovne a kabíny," informovala agentúru SITA hovorkyňa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Diana Migaľová Baschierová. Pri prevádzke bývalej kompy, ktorá fungovala 23 rokov od napustenia prívodného kanála a sprevádzkovania Vodného diela Gabčíkovo v roku 1992, štatistiky o preprave neboli vedené. Pre súčasné horúčavy nemusel podnik zaviesť žiadne mimoriadne opatrenia.


Verejnú lodnú dopravu motorovou kompou medzi Vojkou nad Dunajom a Kyselicou na základe verejnej súťaže zabezpečuje od 1. júla 2015 celodenne bratislavská firma Ponton City, a.s. Prevádzku kompy financuje Vodohospodárska výstavba, ale jej používanie pre verejnosť je bezplatné. "Kompa je najmä pre obyvateľov okolitých dedín. A tí sú s ňou spokojní, pretože je väčšia, modernejšia a silnejšia a dokáže premávať aj v počasí, keď stará kompa musela zostávať v prístave," uviedla Migaľová Baschierová.


Zmluva o poskytovaní služieb pri prevádzke prievozu je uzavretá na pätnásť rokov za 25 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (30 mil. eur vrátane dane). Na rok je to 1,67 mil. eur bez dane (2 mil. eur s daňou). Jeden cyklus prepravy z domovského prístavu vo Vojke nad Dunajom do Kyselice a späť stojí 206 eur bez dane a cena jednej hodiny pohotovosti v čase od 24:00 do 5:00 je 122 eur bez dane. Kompa odchádza z Vojky nad Dunajom od 5:00 do 23:30 v 30-minútových intervaloch a z Kyselice späť od 5:10 do 23:40. Prívodný kanál má na mieste prievozu šírku 520 metrov.


Plavidlo môže previezť naraz maximálne sto ľudí, osemnásť osobných áut a tri nákladné autá do 20 ton. Má maximálnu rýchlosť 18 kilometrov za hodinu, vyrobili ho v spoločnosti Slovenská plavba a prístavy - Lodenica, s. r. o. v Bratislave vo februári 2015. Dva hlavné motory majú výkon 331 kilowattov. Maximálna dĺžka plavidla je 46,20 metra (trupu 32 m), maximálna šírka 12,26 metra (trupu 12 m). Maximálny ponor je 0,95 m a minimálny 0,74 m, maximálny hmotnostný výtlak 238,5 tony, hmotnosť prázdneho plavidla 177,66 tony a maximálna celková nosnosť 66,8 tony.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies