V Prešove si pripomenú 15. výročie zriadenia Gréckokatolíckej metropolie

NETKY.SK • 28 Január 2023, 08:30 • 2 min
V Prešove si pripomenú 15. výročie zriadenia Gréckokatolíckej metropolie

Prešov - Gréckokatolíci si v sobotu (28. 1.) v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove slávením archijerejskej svätej liturgie pripomenú 15. výročie od zriadenia Gréckokatolíckej metropolie sui iuris na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Účasť na slávnosti prisľúbilo 21 biskupov zo Slovenska a zahraničia. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič. Svätej liturgii so začiatkom o 10.00 h bude podľa jeho slov predsedať vladyka Peter Rusnák, bratislavský eparcha a apoštolský administrátor sede vacante Prešovskej archieparchie, a homíliu ohlási Mons. Nicola Girasoli, apoštolský nuncius na Slovensku. Sprievodný program osláv sa začal v piatok medzinárodnou vedeckou konferenciou na pôde Gréckokatolíckej teologickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove. V Košiciach si v nedeľu (29. 1.) pripomenú 15. výročie povýšenia Košického apoštolského exarchátu na eparchiu slávením archijerejskej svätej liturgie v Katedrále narodenia presvätej Bohorodičky o 10.30 h, na ktorej bude účastný aj apoštolský nuncius na Slovensku Mons. Nicola Girasoli. "Zavŕšením osláv bude slávenie svätej liturgie v gréckom jazyku, ktorú v pondelok (30. 1.) na sviatok Troch svätiteľov bude v Katedrále sv. Jána Krstiteľa o 8.30 h sláviť vladyka Manuel Nin OSB, apoštolský exarcha z Atén, spoločne s vladykom Petrom Rusnákom. Po svätej liturgii v aule gréckokatolíckej teologickej fakulty zaznie prednáška vladyku Manuela Nina s názvom Svätý Efrém Sýrsky - básnik a teológ," doplnil Pavlišinovič. Ako povedal, profesor Nin je medzinárodne uznávaným odborníkom na sýrsku spiritualitu, prednáša na viacerých pápežských univerzitách a je spoluautorom monografií a článkov o svätom Efrémovi. Pápež Benedikt XVI. povýšil 30. januára 2008 Gréckokatolícku cirkev na Slovensku na metropolitnú cirkev sui iuris so sídlom v Prešove, pričom povýšil Prešovskú eparchiu na archieparchiu a na metropolitné sídlo. Za jej prvého metropolitu ustanovil vladyku Jána Babjaka SJ. Zároveň povýšil Košický apoštolský exarchát na eparchiu a zriadil novú Bratislavskú eparchiu. Za jej prvého eparchiálneho biskupa vymenoval Mons. Petra Rusnáka. Vlani 25. apríla pápež František prijal zrieknutie sa úradu vladyku Jána Babjaka SJ z vedenia Prešovskej archieparchie a celej metropolie. Aktuálne je prešovský arcibiskupský a metropolitný stolec uprázdnený. Gréckokatolícka cirkev na Slovensku má podľa výsledkov sčítania obyvateľstva z roku 2021 spolu 218.235 veriacich. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies