Nórsky hotelový miliardár dobrovoľne ponúkol 5-tisíc lôžok v prospech utečencov

NETKY.SK • 9 September 2015, 19:35 • 2 min
Nórsky hotelový miliardár dobrovoľne ponúkol 5-tisíc lôžok v prospech utečencov

BRUSEL - Nórsky miliardár Petter Stordalen, ktorý nahonobil majetok podnikaním v hotelierstve, je ochotný poskytnúť utečencom 5000 lôžok v rámci svojej hotelovej siete. Uviedla to dnes belgická televízna stanica RTBF.

slovakia

left justify in out

Stordalen, ktorý je majiteľom hotelového reťazca Nordic Choice v škandinávskych krajinách a pobaltskej oblasti, oznámil svoju ponuku v utorok a mala by sa týkať najmä tých migrantov, ktorí nenájdu miesto v rámci tradičnej štruktúry starostlivosti o utečencov.

 

"Ponúkame 5000 lôžok utečencom v núdzi," uviedol Stordalen na svojom účte na Twitteri. Vo vyjadrení pre nórsku tlačovú agentúru NTB uviedol, že dráma sýrskych prisťahovalcov, ktorí po desaťtisícoch prichádzajú do Európy, "sa týka nás všetkých".

 

 

Nórsky úrad pre migráciu (UDI) medzitým oznámil, že zváži ponuku úspešného podnikateľa, ak dôjde k prípadom, že tradičné prijímacie centrá budú preplnené.

Nórsko, ktoré nie je členom Európskej únie, tiež čelí nevídanému prílivu utečencov. Kým EÚ hľadá riešenie, ako by mohli jej členské krajiny spoločnými silami a vyššou mierou solidarity riešiť túto krízu, Nórsko sa spolieha na vlastné kapacity.

 

Len v priebehu mesiaca august prišlo do Nórska 2313 žiadateľov o azyl, prevažne zo Sýrie, Afganistanu a Eritrey. Ide o najvyššie počty utečencov na nórskej pôde od 90. rokov 20. storočia.

 

Podľa údajov UDI by sa do konca tohto roka mohol počet nelegálnych migrantov v krajine zvýšiť na 16.000. Vlani celkový počet migrantov dosiahol 11.480 osôb.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies