Ceny svetových potravín klesli po prvýkrát od začiatku koronakrízy

NETKY.SK • 9 Júl 2021, 22:32 • 2 min
Ceny svetových potravín klesli po prvýkrát od začiatku koronakrízy

Index cien potravín FAO dosiahol v júni 2021 priemernú hodnotu 124,6 bodu. To predstavuje pokles oproti predošlému mesiacu o 3,2 bodu (2,5 %).

slovakia

left justify in out

V porovnaní s minulým rokom je však hodnota indexu o 31,5 bodu (33,9 %) vyššia. Júnový pokles je prvý po dvanástich po sebe idúcich mesiacoch rastu. Spôsobili to najmä ceny rastlinných olejov, obilnín a v menšej miere aj zníženie cien mliečnych výrobkov.

 

img

 

Ceny stúpali pri mäse a cukre. Informoval o tom v piatok Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) na jej webovej stránke.

 

Mäso
Index cien mäsa FAO v júni narástol o 2,2 bodu (2,1 %) a zaznamenal v priemere 109,6 bodu. Index zároveň rastie už deviaty mesiac po sebe a aktuálne je o 15,6 % vyšší ako v rovnakom mesiaci minulého roka. V júni rástli podľa SPPK cenové ponuky pre všetky druhy mäsa zastúpené v indexe, a to najmä z dôvodu silného globálneho dopytu po dovoze.

 

img

 

Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO zaznamenal v júni hodnotu 119,9 bodu, čo je pokles oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,2 bodu (1,0 %). Týmto poklesom sa skončilo nepretržité dvanásťmesačné zvyšovanie hodnoty indexu. Medziročne je hodnota vyššia o 21,6 bodu (22,0 %). V júni klesli medzinárodné ceny pre všetky mliečne výrobky zastúpené v indexe, pričom najväčší pokles zaznamenalo maslo.

 

img


Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít. Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies