Pandémia koronavírusu znížila nelegálnu migráciu, Slovensko nie je iba tranzitnou krajinou

NETKY.SK • 1 Marec 2021, 06:07 • 2 min
Pandémia koronavírusu znížila nelegálnu migráciu, Slovensko nie je iba tranzitnou krajinou

BRATISLAVA – Slovensko je nie len tranzitnou krajinou pre nelegálnych migrantov, v mnohých prípadoch však aj cieľovou krajinou pre migrantov vstupujúcich do schengenského priestoru legálne alebo pseudolegálne.

slovakia

left justify in out

Ich pobyt sa stáva neoprávnený, ak dochádza k porušeniu cudzineckého a pobytového režimu alebo vykonávaniu nelegálnej práce.

 

Uvádza sa v Bezpečnostnej stratégii SR, ktorá je výsledkom spoločnej práce ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy a Kancelárie prezidenta SR.

 

Migračný tlak pretrváva
Podľa stratégie ostáva Európa vystavená migračnému tlaku na západnej stredomorskej migračnej trase vedúcej z Afriky.

 

Taktiež aj na východnej stredomorskej migračnej trase z nestabilných oblastí siahajúcichdo Ázie a nadväzujúcej na západobalkánsku trasu, ktorá prechádza aj územím Slovenska.

 

img

 

Dokument pripomína, že nelegálna masová migrácia spochybňuje kladné stránky prisťahovalectva a zvyšuje riziko obchodovania s ľuďmi.

 

Prečítajte si tiež: Do Európy prichádza čoraz menej migrantov

 

Problém so šírením redikálnych názorov
„Nedostatočná miera integrácie migrantov môže byť zdrojom sociálneho napätia, bezpečnostných hrozieb a sprostredkovane aj rastu podpory pre extrémistické politické ideológie a skupiny,“ píše sa v dokumente.

 

Dopĺňa, že hrozbou je aj šírenie radikalizmu medzi migrantmi, k čomu môže prispieť aj ich sociálne vylúčenie.

 

img

 

Podľa stratégie môžu prispieť k nenávistným prejavom a extrémizmu v spoločnosti aj množiace sa dezinformácie. 
 

Okrem práce "na čierno" sa do krajiny môžu zavliecť rôzne choroby a rozšíriť obchodovanie s ľuďmi. „Osobitne zraniteľné sú maloleté osoby bez sprievodu,“ upozorňuje dokument.

 

Pokles nelegálnej migrácie
Polícia Slovenskej republiky 22. februára informovala, že nelegálna migrácia na území Slovenska vlani klesla v porovnaní s rokom 2019 o 40,9 percenta.

 

 

Polícia zachytila v roku 2019 celkovo 2190 nelegálnych cudzincov, zatiaľ čo v roku 2020 ich bolo 1295. Pri neoprávnených pobytoch nastal tiež medziročne pokles o 41,3 percenta, teda z 1977 na 1160.

 

Tento pokles súvisí s prijatými protipandemickými opatreniami, „ktoré sa v poklese počtu neoprávnených pobytov enormne prejavili v apríli a máji, čo zapríčinilo pokles vo väčšine indikátorov neoprávneného pobytu a tento trend pokračuje doteraz“.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies