Nórsko vrátilo českej matke dieťa, ktorej jej odobrali pred Vianocami

NETKY.SK • 9 Február 2016, 07:02 • 2 min
Nórsko vrátilo českej matke dieťa, ktorej jej odobrali pred Vianocami

PRAHA - Nórsky súd zrušil odňatie dieťaťa nórsko-českému páru, informovala dnes spravodajská televízia ČT24. O odovzdaní dievčatka do pestúnskej starostlivosti rozhodol ešte pre Vianocami nórsky úrad pre sociálne služby Barnevernet.

slovakia

left justify in out

Informáciu o zrušení tohto rozhodnutia potvrdili Úrad pre medzinárodnoprávnu ochranu detí (ÚMPOD) a české ministerstvo práce a sociálnych vecí. Odňatie deväťmesačného dieťaťa, ktoré trpí vzácnou ľadvinovou chorobou, nórska sociálna služba zdôvodňovala nedostatočne vyvinutým kontaktom medzi rodičmi a dieťaťom.

 

Odňatie dievčatka, o ktorom rozhodla služba Barnevernet na Štedrý deň, už podľa informácií Českej televízie neplatí. Minulý štvrtok o tom rozhodol súd, na ktorý sa obrátili rodičia dieťaťa.

 

Vrátenie dievčaťa rodičom potvrdil riaditeľ Úradu pre medzinárodnoprávnu ochranu detí Zdeněk Kapitán. Ďalšie podrobnosti k tomuto prípadu však neuviedol, pretože si to neželá česká matka dieťaťa. "Môžeme mať radosť z toho, že to dopadlo tak, ako to dopadlo," dodal.

 

Nórskemu úradu na ochranu detí Barnevernet prekážal nedostatočne vyvinutý kontakt s dieťaťom. Rozhodnutie rodičom doručili 24. decembra. Dieťa, ktoré má české občianstvo, mohli po odňatí jeho rodičia vidieť dvakrát týždenne na jednu hodinu. Dieťa strávilo s dočasnou pestúnkou iba niekoľko hodín, než ho pre zdravotný stav ešte v decembri vrátili späť do lekárskej starostlivosti.

 

O prípade boli krátko po rozhodnutí sociálneho úradu informovaní český prezident Miloš Zeman, ako aj predseda vlády Bohuslav Sobotka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies