Nóri sú národ milionárov! Každý jeden z nich má vo fonde uložené státisíce eur

NETKY.SK • 19 September 2017, 07:18 • 2 min
Nóri sú národ milionárov! Každý jeden z nich má vo fonde uložené státisíce eur

OSLO - Nórsko má najväčší svetový fond štátneho majetku. Jeho hranica minulý utorok dosiahla po prvý krát v histórii hranicu jedného biliónu USD. Mnohí sa domnievajú, že za týmto úspechom je rast na globálnych akciových trhoch a posilnenie eura.

slovakia

left justify in out

Nórsky štátny investičný fond, ktorý spravuje tunajšiu centrálnu banku má v súčasnosti hodnotu 2,5 násobku ročného HDP. Nórsko má 5 277 762 obyvateľov, na každého z nich tak v prepočte pripadá 157-tisíc eur.

 

Ropný fond založilo Nórsko v roku 1998 a cieľom našetriť svojim občanom peniaze na dôchodok. Vládni predstavitelia si sú totiž vedomí, že tunajšie ropné vrty jedného pekného dňa vyschnú, a tento fond je akousi poistkou, ktorá má zaistiť financovanie sociálnych výdavkov súčasným aj i budúcim generáciám.

 

img

 

Do fondu tak prúdia všetky príjmy zo štátnych ropných a plynárenských polí a taktiež dividendy zo spoločnosti Statoil, pričom štát vlastní až 67% akcií. Nórska centrálna banka cez fond investuje do akcií, dlhopisov a postupne zvyšuje taktiež svoje podiely v nehnuteľnostiach. Centrálna banka investuje zásadne mimo krajinu, aby nedošlo k destabilizácii tunajšej ekonomiky.

 

Rozhodovanie o stratégii, ktorá je zverená ministerstvu financií, bolo v minulosti často kritizované. Predovšetkým kvôli investovaniu do neetických projektov. Preto v roku 2004 vznikla etická komisia fondu, ktorá stanovila prísne etické a environmentálne pravidlá, podľa ktorých sa rozhoduje, kam fond môže či nemôže investovať.

 

img

 

Fond napríklad neinvestuje do firiem, ktoré boli obviňované z porušovania ľudských práv, zo zamestnávania detí či z vážneho znečisťovania životného prostredia. Vyhýba sa aj zbrojárskemu a tabakovému priemyslu. V marci fond vyradil z portfólia akcie českej elektrárenskej spoločnosti ČEZ a deväť ďalších svetových firiem, ktoré ťažia alebo využívajú uhlie. V roku 2010 bola vylúčená spoločnosť Philip Morris ČR. 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies