Noc múzeí a galérií sa bude viezť na vlne vlny

NETKY.SK • 19 Máj 2018, 10:57 • 2 min
Noc múzeí a galérií sa bude viezť na vlne vlny

BRATISLAVA - Dvor remesiel, prácu múzejníka i výstavu Vlnenie ponúkne Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) počas sobotnej Noci múzeí a galérií. Nadšencov a obdivovateľov tradičného remesla privítajú jeho prevádzky v Bratislave na Obchodnej a v Košiciach na Mäsiarskej ulici.

slovakia

left justify in out

TASR o podujatí informovala referentka marketingu a PR ÚĽUV-u Dana Sládeková.

 

„V Bratislave budú sprístupnené priestory Dvora remesiel, Galérie ÚĽUV a pre návštevníkov bude otvorená aj predajňa. Múzeum ľudovej umeleckej výroby odhalí verejnosti tajomstvá ošetrovania textilných predmetov z depozitára múzea," priblížila Sládeková. Návštevníci budú môcť podľa nej spoznať prácu múzejníka cez interaktívnu činnosť, pri ktorej si vyskúšajú spôsob nadobúdania predmetov do zbierok. Svoje brány otvorí aktuálna výstava V krajine remesiel a ponúkne aj komentovanú prehliadku s kurátorkou.

 

„V rámci predvádzania tradičných remesiel sa budú môcť zvedavci zoznámiť s kováčstvom, so spriadaním vlny a s maľovaním ornamentov na keramiku," doplnila Sládeková. ÚĽUV sa roku 2018 venuje vlne, zoznámenie s ňou ponúka aj počas Noci múzeí a galérií. Tvorivé dielne Poďme sa hrať s vlnou umožnia deťom i dospelým v Bratislave vyskúšať si plstenie a výrobkyňa Silvia Geringová predvedie spriadanie vlny.

 

„Na vlne vlny sa vezie aj ÚĽUV v Košiciach. Aktuálna výstava Vlnenie sa venuje tomuto unikátnemu prírodnému materiálu a jeho využitiu v rôznych oblastiach tradičných remesiel a domáckych výrob. S témou výstavy korešpondujú aktivity pripravené na Noc múzeí a galérií," pokračovala Sládeková, ktorá spomenula premietanie dokumentov o tradičných technikách výroby, ukážky spracovania vlny, zábavno-vzdelávacie aktivity pre deti, kvíz i tvorivé dielne Malý huncút a Plstenie. „Predajňa bude taktiež otvorená a poskytne príležitosť kúpiť si ľudové umelecké výrobky, ktoré vyšli spod rúk najlepších slovenských majstrov a remeselníkov," uzavrela.

 

Viac informácií o programe Noci múzeí a galérií v ÚĽUV-e je na stránke www.uluv.sk

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies