Slovensko bude mať plné sklady antigénových testov, štát plánuje nakúpiť 16 miliónov kusov do konca roka

NETKY.SK • 19 November 2020, 11:16 • 2 min
Slovensko bude mať plné sklady antigénových testov, štát plánuje nakúpiť 16 miliónov kusov do konca roka

BRATISLAVA – Ministerstvo hospodárstva dostalo od premiéra Igora Matoviča úlohu. Rozhodlo sa o tom na dnešnom rokovaní vlády, kde bolo schválené uznesenie o nákupe až 16 miliónov kusov antigénových testov. Krajinu tak čaká masívne testovanie ešte pred vianočnými sviatkami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • sktualizované 19. novembra 11:59

Informoval o tom minister hospodárstva Richard Sulík po rokovaní vlády. Na nákupe 16 miliónov kusov antigénových testov sa dohodla vláda na dnešnom rokovaní.

 

Ako avizoval šéf rezortu hospodárstva, plánuje zriadiť špeciálnu výberovú komisiu, ktorej súčasťou budú aj zástupcovia mimovládnej organizácie ako Transparency International Slovensko či Zastavme korupciu.

 

img

 

Zapojí sa Fico či Kotleba?

Do procesu chce zapojiť aj opozičných poslancov Roberta Fica či Petra Pellegriniho, aby sa predišlo zbytočným špekuláciám o predraženom tendri. Nastavenie verejné obstarávanie tiež plánuje komunikovať s Úradom verejného obstarávania, aby rezortu odporučil najvhodnejšiu metódu pri zabezpečení testov.

 

„Nákup testov bude obstarávať ministerstvo hospodárstva za predpokladu, že Najvyšší kontrolný úrad potvrdí, že je to v súlade so zákonom, keďže to nepatrí do kompetencii rezortu," povedal Sulík po rokovaní. 

 

Túto domácu úlohu smerom k Sulíkovi avizoval premiér Igor Matovič už v stredu na tlačovej konferencii. Dôvodom je, že ho chce vtiahnuť do procesu v boji proti pandémii nového koronavírusu, pričom chce naplno využiť kapacity rezortu hospodárstva, pod ktoré spadá aj správa štátnych hmotných rezerv.

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ: Igor Matovič opísal domácu úlohu Slovákov pred Vianocami

 

Slovensko čaká masívne testovanie ešte pred Vianocami

Premiér tento nákup vysvetlil tým, že na Slovensku sa uskutoční opakované celoplošné pretestovanie obyvateľstva. Takéto množstvo antigénových testov pritom pokryje tri možno aj štyri testovania naprieč celým Slovenskom.

 

Zároveň informoval, že Sulíkovi dal štyri termíny, do ktorých je potrebné zabezpečiť schválené množstvo testov. Prvá 4 miliónová várka by tak mala byť na Slovensku do 2. decembra, druhá do 9. decembra, ďalšia do 16. decembra a posledná do 31. decembra tohto roka.

 

 

Testovaniu pred Vianocami sa asi nevyhneme

Matovič tiež zdôraznil, že rovnako ako konzílium odborníkov, krízový štáb tak aj pandemická komisia vyhodnotila celoplošné testovanie ako jedinú možnosť, ako sa môže krajina vyhnúť tzv. lockdownu

 

Tiež pripustil, že pred vianočnými sviatkami má krajina k dispozícii minimálne tri voľné víkendy, počas ktorých by sa mohlo zorganizovať prípadne aj niekoľko kôl plošného testovania, aby si tak Slováci mohli Vianoce aspoň ako tak užiť. Tiež sa dá predpokladať, že práve toto sviatočné obdobie spojené so školskými prázdninami a dovolenkami prinesie prirodzený lockdown, čím sa spomalí aj šírenie epidémie. Ale vzhľadom na to, že sa na sviatky rodina a priatelia stretávajú vo väčšej miere, je dôležité poznať stav a mieru nákazy v populacii

 

Prečítajte si tiež: Slovensko čaká už počas víkendu ďalšie kolo celoplošného testovania, účasť bude tentokrát skutočne dobrovoľná

 

Premiér tiež zdôraznil, že ak by na Slovensku nedošlo buď k celoplošnému pretestovaniu alebo uzavretiu ekonomiky, podľa predikcií by denné prírastky pozitívne testovaných presiahli hranicu 6 tisíc prípadov.

 

Bližšie informácie o ďalších msivnych kolách testovania, zatiaľ Matovič nevedel upresniť. Povedal, že to bude predmetom rokovaní v najbližších dňoch

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies