Do školských lavíc sa vrátili ôsmaci a deviataci ZŠ, podmienkou je však negatívny test na koronavírus

NETKY.SK • 19 Apríl 2021, 10:37 • 2 min
Do školských lavíc sa vrátili ôsmaci a deviataci ZŠ, podmienkou je však negatívny test na koronavírus

BRATISLAVA - Od pondelka sa môžu do lavíc vrátiť ôsmaci a deviataci zo základných škôl (ZŠ), ktoré sa nenachádzajú v čiernych okresoch.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) z pondelka (12. apríla). Ostatné ročníky na druhom stupni ZŠ môžu pokračovať v prezenčnom vyučovaní, avšak iba pre skupiny päť žiakov na jedného pedagóga.

 

Podmienkou je negatívny test na koronavírus

Podmienka pretestovania zákonného zástupcu a žiaka na druhom stupni ZŠ platí aj naďalej. V platnosti je tiež, že v prípade nákazy môže riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa alebo Regionálneho úradu verejného zdravotníctva SR zatvoriť školu či triedu, v ktorej sa objaví pozitívny prípad ochorenia COVID-19. Postupovať tak budú podľa COVID školského semaforu.

Všetci žiaci v škole alebo školskom zariadení a tiež pedagogickí a odborní zamestnanci počas vyučovania môžu použiť namiesto respirátora na prekrytia nosa a úst rúško.

 

Povolil to Úrad verejného zdravotníctva SR vo vyhláške, ktorá sa zaoberá povinnosťou prekrytia horných dýchacích ciest, ktorá bola vo vestníku Vlády SR uverejnená vo štvrtok 15. apríla.

 

Súvisiaci článok: V Košickom kraji sa do lavíc vrátili maturanti a žiaci posledných ročníkov stredných škôl

 

Značná časť žiakov ostáva na dištančnom vzdelávaní
Prezenčnú výučbu majú podľa rozhodnutia ministra materské školy, prvý stupeň ZŠ a končiace ročníky druhého stupňa ZŠ, končiace ročníky stredných škôl, pri stredných zdravotníckych školách všetky ročníky a špeciálne školy.

 

Otvorené sú aj jazykové školy, avšak len pre konanie štátnej jazykovej skúšky. Dištančné vyučovanie pokračuje na druhom stupni ZŠ pre všetkých žiakov, ktorí sú v inom ako končiacom ročníku a ostatné ročníky stredných škôl.

 

Základné umelecké školy môžu vyučovať prezenčne individuálne iba deti vo veku žiakov prvého stupňa ZŠ, no neplatí to pri výučbe spevu a dychových nástrojov.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Ôsmaci a deviataci idú od 19. apríla opäť do školy

 

Režim v čiernych okresoch

Ministerstvo povolilo aj prevádzku školských jedální, a to pre žiakov, ktorí sa vzdelávajú prezenčne. Otvorili tiež školské kluby detí a špeciálne výchovné zariadenia. Svoje služby môžu poskytovať aj internáty pre špeciálne školy, praktické školy a odborné učilištia a tiež internáty stredných zdravotníckych škôl.

Podľa „regionálneho COVID automatu“ ostanú čierne okresy v režime, ktorý platil plošne, teda do nedele (11. apríla). Otvorené v nich budú iba materské školy, prvý stupeň ZŠ či stredné zdravotnícke školy.

 

Ostane v nich aj možnosť prezenčnej výučby v malých skupinách, teda päť žiakov a jeden učiteľ. V bordových okresoch, čo je tretí stupeň varovania, budú navyše otvorené aj ôsme a deviate ročníky ZŠ, poradenské centrácentrá voľného času a jazykové školy pre individuálnu výučbu.

 

Celý druhý stupeň ZŠ a tiež prvé štyri ročníky osemročných gymnázií sa otvoria v prípade červených okresoch, teda tých v druhom stupni varovania.

 

V okresoch prvého stupňa varovania, takzvaných ružových, budú otvorené stredné školy, jazykové školy, centrá voľného času a základné umelecké školy pre skupinovú výučbu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Od pondelka nebudete musieť nosiť rúška. Mení sa vyhláška



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies