Okrem Vysokých Tatier trvá v slovenských pohoriach malé lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 9 Február 2019, 11:10 • 2 min
Okrem Vysokých Tatier trvá v slovenských pohoriach malé lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokohorskom teréne slovenských pohorí s výnimkou Vysokých Tatier trvá malé lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce 1. stupňu päťdielnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Popoludní vplyvom oteplenia stúpne lavínové nebezpečenstvo na 2. stupeň.

 

Ako informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku, vo Vysokých Tatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň) celý deň.

 

„Vplyvom striedania teplôt v priebehu dňa a noci sa snehová pokrývka výrazne stabilizovala. Horšia je situácia vo vysokých polohách nad 2000 metrov nad morom, najmä severnej a severovýchodnej expozícii, kde silný vietor počas posledného sneženia navieval sneh do dosiek a vankúšov. Na severných svahoch sa miestami v snehovej pokrývke nachádzajú aj kritické vrstvy hranatozrnného snehu. Uvoľnenie lavín je tu možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch,“ uviedol Sedlák.

 

Ako dodal, počas dňa je na južných svahoch možný výskyt menších lavín z mokrého snehu, na trávnatom podklade sa môžu vyskytnúť aj základové (kĺzavé) lavíny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies