Nobelovkári žiadajú Obamu o úplné zverejnenie mučenia väzňov

NETKY.SK • 28 Október 2014, 16:20 • 2 min
Nobelovkári žiadajú Obamu o úplné zverejnenie mučenia väzňov

WASHINGTON - Biely dom v pondelok potvrdil prijatie listu od dvanástich držiteľov Nobelovej ceny mieru, ktorí prezident Baracka Obama, držiteľa rovnakého prestížneho ocenenia z roku 2009, vyzývajú na plné zverejnenie správy o mučiacich praktikách použitých po útokoch z 11. septembra, uviedla americká televízna stanica CNN.

slovakia

left justify in out

Signatári listu žiadajú Obamu o odhalenie celého rozsahu drastických metód, akými americké orgány získavali informácie od zadržaných. Podľa nich by USA mali tak očistiť svoje meno vo svete. Nobelovkári zároveň chcú informácie o zatvorení tajných zadržiavacích zariadení americkej vlády v zahraničí, najmä o väzení na Guantáname. List okrem iných podpísali Egypťan Muhammad Baradej, juhoafrický exprezident Frederik Willem de Klerk či jeho krajan a bojovník proti apartheidu Desmond Tutu.

 

Kontroverzné vypočúvacie metódy po útokoch z 11. septembra povolil v rámci vojny proti terorizmu prezident George W. Bush. Zakázal ich až jeho nástupca Obama v roku 2009, kedy zároveň čiastočne zverejnil rozsah ich používania na stovkách zadržaných po celom svete. Tých podrobovali rôznym vypočúvacím metódam hraničiacim s mučením. Najznámejšou sa stal waterboarding, čiže takzvané simulované topenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies