Niektorí ústavní právnici pripúšťajú odklad prezidentských volieb v Rakúsku

NETKY.SK • 8 September 2016, 20:14 • 2 min
Niektorí ústavní právnici pripúšťajú odklad prezidentských volieb v Rakúsku

VIEDEŇ - Množiace sa správy o výskyte výrobných nedostatkov na obálkach pre hlasovacie lístky viedli necelý mesiac pred termínom opakovaného druhého kola prezidentských volieb v Rakúsku niektorých ústavných právnikov k tomu, aby verejne poukázali na možnosť odloženia hlasovania.

slovakia

left justify in out

Heinz Meyer vidí za nedostatkami možnú systémovú chybu a na stránkach mienkotvorného denníka Der Standard sa preto vyslovil za odklad hlasovania naplánovaného na 2. októbra 2016.

 

Aj jeho kolega Theo Öhlinger vidí situáciu podobne a dokáže si predstaviť odloženie rozhodujúceho kola prezidentských volieb.

 

Meyer pre piatkové vydanie spomínaného viedenského denníka, ako o tom dnes s predstihom informovala tlačová agentúra APA, pripomína, že viacero obálok sa môže otvárať, pretože lepiaca časť bude chybná, a v takom prípade budú inak správne vyplnené hlasovacie lístky neplatné. To by znamenalo konfrontáciu s ďalším veľkým problémom, enormným rizikom opätovného napadnutia výsledku volieb.

 

Rakúsky ústavný súd nariadil opakovať druhé kolo volieb hlavy štátu po tom, ako sa potvrdili nielen ojedinelo námietky slobodných z FPÖ, v zmysle ktorých sa pri sčítavaní hlasov odovzdaných poštou porušili platné predpisy.

 

Öhlinger hovoril pre Der Standard dokonca o "fatálnej situácii". Upozornil, že ak by sa vyskytli stovky chybných obálok, bolo by nutné umožniť voličom ich výmenu, ak by ich boli však tisíce, je realizácia korektných volieb nemožná. Pre tlačovú agentúru APA však pripustil, že rozhodnutie odložiť voľby nie je jednoduché, pretože pre takýto postup nejestvuje právny predpis.

 

Nebolo by však zmysluplné nechať občanov hlasovať s tým vedomím, že priebeh volieb bude napadnuteľný, vyplynulo z jeho slov.

 

Ďalší ústavný právnik Bernd-Christian Funk však netajil skeptický postoj k realizovateľnosti zámeru odložiť voľby. Poukázal na princíp mimoriadne striktnej legitimity vo volebnom zákone, ktorá znamená, že nič, čo nemá legitimitu zo zákona, by sa nemalo stať.

 

Na takýto postup by bolo treba najskôr vytvoriť zákonnú bázu, čo však tiež nie je jednoduché, konštatoval a dodal, že inak nie je postup z právneho hľadiska krytý. Zmeny však vyžadujú nielen väčšinu hlasov v parlamente, ale aj čas, zdôraznil a dodal, že ďalšou komplikáciou je fakt začatia samotného procesu voľby využitím prvých hlasovacích lístkov.

 

O nepríjemnej situácii hovoril v stanovisku pre APA prezident Inštitútu pre parlamentarizmus a otázky demokracie Werner Zögernitz, podľa ktorého ide v súčasnosti o "neprehľadnú záležitosť". Preto je predčasné odhadovať ďalší postup. Osobne si však nedokáže predstaviť, že by došlo k odkladu volieb. Ak by sa spolková vláda predsa len rozhodla pre odklad hlasovania, druhé kolo prezidentských volieb by sa zrejme uskutočnilo až na budúci rok, vyplynulo z jeho slov.

 

Kontroly hlasovacích lístkov pred blížiacim sa opakovaným druhým kolom prezidentských volieb v Rakúsku odhaľujú priebežne stále nové a nové chybné obálky.

 

Vo veľkej väčšine prípadov ide o nefunkčnú lepiacu časť vonkajších obálok na uloženie hlasovacích lístkov, ktoré sa navyše rozpadajú, vyplýva zo skorších informácií verejnoprávneho rakúskeho rozhlasu ORF.

 

Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka už 5. septembra uviedol, že náklady spojené s doplnením, respektíve nahradením chybných obálok ponesie príslušná tlačiareň. Odklad volieb naplánovaných na 2. októbra však vylúčil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies