Niektorí nebudú na sále, iní sa nezaprezentujú a imunita znova neprejde

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 11:51 • 2 min
Niektorí nebudú na sále, iní sa nezaprezentujú a imunita znova neprejde

Niektorí nebudú na sále, iní sa nezaprezentujú a imunita znova neprejde - Politika Návrh ústavného zákona a novely Trestného poriadku z dielne premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) zameraný na zúženie poslaneckej imunity v parlamente pravdepodobne znova nep

slovakia

left justify in out

img

Návrh ústavného zákona a novely Trestného poriadku z dielne premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) zameraný na zúženie poslaneckej imunity v parlamente pravdepodobne znova neprejde. "Je to populizmus a divadlo produkované pre verejnosť. Zodpovednosť sa presunie niekam inam, povedia: tí neboli na sále, tí sa nezaprezentovali...," reagoval pre TASR podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Rudolf Pučík, ktorý osobne nevidí dôvod vládne návrhy podporiť, ale ani svoj postoj skrývať.
"Drvivá väčšina poslancov v skutočnosti nechce obmedzenie imunity, lebo vedia, že patrí k demokracii a výkonu poslaneckého mandátu. My sme nikdy nerobili populizmus, že niečo iné hovoríme v zákulisí a iné pre médiá," povedal Pučík. Dodal, že v minulosti často samotný predkladateľ zúženia imunity vopred vedel, že nemá šancu v parlamente uspieť a napriek tomu návrh podával. Pučík predpokladá, že SNS vládne návrhy nepodporí.
Spomína, že on osobne navrhol zúženie imunity v prípadoch, keď poslanec havaruje pod vplyvom alkoholu a tento návrh v parlamente uspel. "Po nehode Miklósa Duraya (SMK), ktorý sa odmietol podrobiť dychovej skúške, som navrhol zmenu imunity. A to som aj dosiahol, že poslanec, ktorý je účastníkom dopravnej nehody, sa musí podrobiť dychovej skúške," povedal. "Viete, koľko kolegov, ktorí sa oháňali v pléne NR SR zmenou v imunite mi potom v kuloároch môj návrh vytýkalo? Vtedy som videl ten pravý obraz, a preto mi to celé pripadá ako fraška," poznamenal podpredseda SNS, ktorého prekvapuje, že najväčšou legislatívnou prioritou koalície je pokus o zmenu imunity. "Tento štát má absolútne iné problémy, než ako prvotnú riešiť imunitu. Z volebných programov, ak to zoberiete, ani KDH, ani SaS nesplní takmer nič a začíname tu imunitou," uzavrel Pučík.
Návrh ústavného zákona a novely Trestného poriadku zameraný na zúženie imunity z dielne premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) dnes vláda na svojom mimoriadnom zasadnutí odobrila. Poslancom Národnej rady (NR) SR by sa na základe týchto zmien mala zúžiť imunita iba na hlasovanie a na výroky prednesené v parlamente. Oklieštenie imunity sa má dotknúť aj sudcov, ktorým sa ponechá len na ich rozhodovaciu činnosť. Po novom by nemal byť potrebný ani súhlas pléna na trestné stíhanie poslancov. Naďalej zostáva zakotvenie potreby súhlasu NR SR, respektíve ústavného súdu na vzatie poslanca, respektíve sudcu a generálneho prokurátora SR do väzby.
Zmeny, ktoré ústavný zákon prináša, by v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a podpise prezidenta mali začať platiť od 1. novembra tohto roku. Na ich schválenie v parlamente však bude koalícia potrebovať aj podporu z radov opozície, keďže disponuje iba 79 hlasmi. Na schválenie ústavného zákona je potrebná podpora 90 poslancov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies