Nie ste tu vítaní, upozorňuje cedula turistov v Japonsku

NETKY.SK • 18 Marec 2019, 18:55 • 2 min
Nie ste tu vítaní, upozorňuje cedula turistov v Japonsku

Turisti mieriaci teraz na jar do Japonska môžu byť prekvapení nemilými ceduľami. Tie ich odrádzajú od vstupu do niektorých miest, napríklad chrámu Nanzoin, píše server Daily Mail.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je, že sa cudzinci v minulosti na takých miestach nesprávali ohľaduplne, Špliechali sa v posvätnom vodopáde alebo kvôli lepším fotkám liezli na strechy.

 

Japonsko je obzvlášť na jar vyhľadávané pre kvitnúce sakury, len počas vlaňajšieho marca a apríla ho navštívilo 5,5 milióna ľudí. Čím ďalej viac prevádzkovateľov turistických atrakcií sa ozýva, že im je prítomnosť nevychovaných cudzincov protivná. Na niektorých miestach sa preto objavili cedule, ktoré návštevníkov zo zahraničia upozorňujú, že nie sú vítaní.

 

Je to práve prípad chrámu Nanzoin na ostrove Kjúšú, kde je hlavnou dominantou veľká socha ležiaceho Budhu. Podľa hlavného kňaza Kakuja Hajašiho problém s turistami vznikol už niekedy pred 10 rokmi, kedy pri chráme začalo denne zastavovať 20 až 30 autobusov s ľuďmi z výletných lodí. Niektorí z nich vraj nahlas púšťali hudbu, špliechali sa v posvätnom vodopáde a nebolo ani výnimkou, že šplhali na strechu, aby našli lepší výhľad na záber fotky.

 

 

Problém riešili aj na ďalších miestach

 

V uplynulých rokoch sa k turistom postavili rovnako odmietavo vo svätyni Jatsuširo, rovnako na ostrove Kjúšú. Zaviedli v nej poriadok, podľa ktorého sa nemali miešať pravidelní návštevníci šintoistického chrámu s turistami, aby nebol rušený pokoj svätostánku. Lenže ceremónie sa potom konali práve v dňoch, kedy v prístavoch kotvilo najviac lodí a turisti neboli do areálu vpustení.

 

Mestské úrady na predstaviteľov svätyne tlačili a prinútili ich, aby cudzincom miesto opäť sprístupnili. Zákaz mal totiž negatívny vplyv na miestny obchod. Od vlaňajška je preto chrám otvorený zase všetkým.

 

Podľa serveru Daily Mail to ale nie sú len náboženské stavby, ktoré sa k turistom stavajú odmietavo. Napríklad jeden prevádzkovateľ baru v Kjóte má s návštevníkmi tiež negatívne skúsenosti.

 

Namiesto cedule ale prišiel so stratégiou, kedy skupinám o viac než piatich cudzincoch tvrdí, že má v podniku plno a nie je pre nich teda miesto. Kjóte všeobecne navyše hrozí, že by sa mohlo stať ďalšou obeťou masového turizmu, podobne ako napríklad Barcelona či Benátky.

 

Hoci sú najpočetnejšou skupinou návštevníkov Japonska Číňania, nie sú to len oni, kto skúša, kam až siahajú hranice japonskej zdvorilosti a pohostinnosti.

 

Svoj kus viny nesú podľa serveru South Morning China Post tiež západní turisti. Napriek tomu sa v minulosti v krajine vychádzajúceho slnka uvažovalo o zavedení takzvaných "chinese-only" zón, ktoré by na niektorých miestach oddelili čínskych turistov od iných národností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies