Remišová: Núdzový stav bude zrušený, ak prezidentka podpíše novelu zákona

NETKY.SK • 12 Máj 2021, 14:06 • 2 min
Remišová: Núdzový stav bude zrušený, ak prezidentka podpíše novelu zákona

BRATISLAVA – Ak parlament odobrí novelu zákona o hospodárskej mobilizácii a prezidentka Zuzana Čaputová ju podpíše, núdzový stav môže byť zrušený.

slovakia

left justify in out

Uviedla to vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Vláda dnes schválila návrh, aby sa parlament touto novelou zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní.

 

Núdzový stav môže skončiť skôr
„Tento proces by mohol prebehnúť v nasledujúcich dňoch," povedala Remišová. Podľa nej bude vláda „proaktívna" a núdzový stav môže byť zrušený ešte skôr, ako na budúci týždeň vyprší.

 

„Vláda robí všetky opatrenia, aby sme uvolnili núdzový stav, zákaz zhromažďovania a zákaz vychádzania," dodala.

Koaličný poslanec Národnej rady SR (NR SR) Ondrej Dostál (klub SaS) dnes uviedol, že o novele zákona o hospodárskej mobilizácii sa má rokovať ešte na aktuálnej schôdzi parlamentu a schválená by mohla byť tento týždeň.

 

Mimoriadna situácia trvá už rok

Podstatou novely je, aby sa opatrenia hospodárskej mobilizácie, ktoré sú dnes naviazané na núdzový stav, mohli realizovať aj počas mimoriadnej situácie.

 

Ide o opatrenia ako pracovná povinnosť, organizácia výroby a služieb, reprofilizácia lôžok v nemocniciach, používanie štátnych hmotných rezerv alebo núdzové zásobovanie.

Dostál zdôraznil, že mimoriadna situácia je vyhlásená podľa zákona o civilnej ochrane od marca minulého roka. Nepretržite trvá celý čas.

 

„Núdzový stav sme tu mali, potom sme ho tu nejaký čas nemali, teraz ho tu máme a je predpoklad, že v priebehu pár dní sa núdzový stav skončí," skonštatoval.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona