Ničivé požiare v Kalifornii si vyžiadali už 36 mŕtvych: Zničili 5700 budov

NETKY.SK • 14 Október 2017, 08:31 • 2 min
Ničivé požiare v Kalifornii si vyžiadali už 36 mŕtvych: Zničili 5700 budov

LOS ANGELES - Celkove 36 mŕtvych a najmenej 5700 zničených budov hlásili v piatok v súvislosti s rozsiahlymi lesnými požiarmi, ktoré vyčíňajú v severnej časti amerického štátu Kalifornia.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na vyhlásenia tamojších predstaviteľov.

 

Podľa najnovších údajov v severnej Kalifornii stále zápasia so 17 veľkými požiarmi, proti ktorým nasadzujú vyše 9000 hasičov, využívajúcich cisternové lietadlá, vrtuľníky a viac ako 1000 vozidiel. Oblastným hasičským zborom pomáhajú kolegovia z iných amerických štátov, ale aj z Kanady či Austrálie.

 

Hovorca kalifornského úradu lesného hospodárstva a požiarnej ochrany Daniel Berlant zhodnotil situáciu slovami, že vzhľadom na počet obetí a zničených budov ide o najhoršiu katastrofu svojho druhu v dejinách Kalifornie. Šéf tamojšieho úradu civilnej ochrany Mark Ghilarducci však vyhlásil, že v boji proti plameňom sa podarilo dosiahnuť "veľký pokrok".

 

Najhoršie zasiahnutý okres Sonoma plánuje v sobotu navštíviť kalifornský guvernér Jerry Brown.

 

Odhaduje sa, že pre sériu požiarov v severnej Kalifornii muselo opustiť svoje domovy približne 90.000 obyvateľov. Vyšetrovatelia sa snažia objasniť príčinu vzniku týchto požiarov, ktorou mohlo byť strhnutie či skratovanie elektrických vedení v dôsledku prudkého vetra z noci na minulý pondelok.

 

Dym z lesných požiarov zamoril aj oblasť Sanfranciského zálivu, kde veľké znečistenie ovzdušia spôsobilo prerušenie vyučovania na školách, ako aj meškanie a rušenie letov pre zhoršenú viditeľnosť.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies