Ničivá povodeň si vyžiadala 50 obetí, v Jarovniciach si pripomenuli jej 25. výročie

NETKY.SK • 20 Júl 2023, 16:30 • 2 min
Ničivá povodeň si vyžiadala 50 obetí, v Jarovniciach si pripomenuli jej 25. výročie

JAROVNICE - Starosta obce Jarovnice v okrese Sabinov Florián Giňa si vo štvrtok pripomenul 25. výročie tragickej udalosti, ktorá sa odohrala v obci 20. júla 1998. Pri ničivej povodni vtedy zahynulo 50 obyvateľov obce. Ich pamiatku pripomína kamenná tabuľa s menami na miestnom cintoríne.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom prednostka Obecného úradu v Jarovniciach Janka Marcinčinová.

 

Ako povedala, dvojhodinová prietrž mračien v Šarišskej vrchovine rozvodnila podvečer rieku Torysa a Svinka, ktoré spôsobili záplavy v okolitých dedinách okresu Sabinov a Prešov, na aké nepamätali ani najstarší obyvatelia tejto oblasti. Najviac postihnutou bola vtedy obec Jarovnice. "Následky boli katastrofálne. Pri ničivej povodni zahynulo 47 ľudí. Traja nezvestní, ktorých súd po niekoľkých rokoch vyhlásil za mŕtvych, rozšírili tragickú štatistiku na 50 mŕtvych," doplnila Marcinčinová. Obete tohto nešťastia si v obci pripomínajú každý rok. Dnes si ich položením venca pripomenul starosta obce spolu s prednostkou obecného a zamestnancami úradu. "Nikto z obyvateľov, ktorý túto udalosť zažil, na to nezabudne. Ešte aj dnes v mnohých z nás vyvolávajú búrkové mračná obavy a hrôzu. V obci sa snažíme, aby všetci obyvatelia mali možnosť lepšieho bývania a dostali sa z oblastí, ktoré sú ešte ohrozené záplavami," povedal Giňa.

V postihnutých obciach prívaly vody zaplavili rodinné domy, strhávali mosty, vymieľali cestné komunikácie, poškodili vedenie elektrickej energie a telefónnych sietí, rozvody pitnej vody a plynu. Prívalová voda zaplavovala studne, záhrady a poľnohospodársku pôdu. 

 

Pre celú druhú polovicu júla 1998 bolo typické počasie s vysokými teplotami, ale aj intenzívnymi búrkami a zrážkami. Podľa meteorológov mohlo počas búrky v oblasti Jarovníc spadnúť okolo 100 milimetrov zrážok, čo samo o sebe nie je mimoriadne veľké množstvo. Napríklad pri búrkach v českých Orlických horách o pár dní neskôr namerali zrážkové úhrny 196 a 205 milimetrov. Na vzniku povodňovej vlny v Jarovniciach a okolí sa teda podieľalo viacero faktorov, napríklad málo priepustné geologické podložie a terén.

 

Podľa článku meteorológov Pavla Faška a Eugena Lexmanna v denníku SME z 3. augusta 1998 sa dá usudzovať, že sa nad oblasťou vytvorila tzv. supercela, teda búrková bunka s mimoriadne silnými výstupnými prúdmi, ktorá rotuje ako malá cyklóna. Vplyvom všetkých týchto okolností vznikla prívalová vlna, ktorá dosiahla v Jarovniciach výšku päť až šesť metrov. Za sútokom Malej a Veľkej Svinky dosiahol prietok vody 200 m2 za sekundu, čo je objem, ktorý zo slovenských riek dosahuje iba Dunaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies