Afganky sú najviac utláčané ženy na svete

NETKY.SK • 8 Marec 2023, 12:00 • 2 min
Afganky sú najviac utláčané ženy na svete

KÁBUL - Afganistan pod vládou fundamentalistického hnutia Taliban je "najrepresívnejšou krajinou na svete" v oblasti ženských práv. Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) to v stredu uviedla OSN.

slovakia

left justify in out

"Je znepokojujúce vidieť metodické, premyslené a systematické úsilie vytlačiť afganské ženy a dievčatá z verejného života," uviedla vo vyhlásení Roza Otunbajevová, osobitná predstaviteľka OSN pre Afganistan. "Uväzniť polovicu populácie krajiny v ich domovoch počas jednej z najväčších svetových humanitárnych a ekonomických kríz je kolosálnym činom národného sebapoškodzovania," povedala Otunbajevová. Taliban tým podľa nej odsúdil všetkých Afgancov na chudobu a závislosť na pomoci pre ďalšie generácie.

 

Zhruba 20 žien zorganizovalo v stredu v afganskom hlavnom meste Kábul ojedinelú verejnú demonštráciu, na ktorej vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby ochránilo Afgancov. "Nastal čas, aby Organizácia Spojených národov prijala rozhodné a vážne rozhodnutie týkajúce sa osudu (afganského) ľudu," uvádza sa vo vyhlásení jednej z demonštrantiek.

 

Taliban od prevzatia moci v auguste 2021 zaviedol pre afganské ženy viacero prísnych zákazov. Nemôžu zastávať verejné funkcie, navštevovať stredné a vysoké školy či chodiť do parkov. Taktiež im nariadili, aby sa na verejnosti zahaľovali celotelovým závojom, najlepšie burkou. Niektoré ženy organizovali proti zákazom sporadické protesty, čím riskovali zatknutie, násilie a spoločenskú stigmu. Úrady ich zvyčajne rýchlo rozohnali.

 

Islamský emirát Afganistan, ako Taliban premenoval afganský štátny útvar po svojom nástupe k moci, neuznala žiadna krajina na svete, a tým je medzinárodne izolovaný. AFP pripomína, že časť medzinárodného spoločenstva chce, aby humanitárna pomoc pre Afganistan a uznanie vlády Talibanu boli podmienené obnovením práv dievčat a žien. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies