NHL: Výluka je čoraz bližšie, patová situácia môže vystužiť Slovan i Duklu

NETKY.SK • 13 September 2012, 11:25 • 2 min
NHL: Výluka je čoraz bližšie, patová situácia môže vystužiť Slovan i Duklu

NHL Výluka je čoraz bližšie, patová situácia môže vystužiť Slovan i Duklu - Hokej Anglický výraz lock-out, v preklade nevpustenie pracovníkov na pracovisko, patrí v uplynulých týždňoch k najskloňovanejším výrazom v súvislosti so zámorskou NHL. Niet sa čo

slovakia

left justify in out

img

Anglický výraz lock-out, v preklade nevpustenie pracovníkov na pracovisko, patrí v uplynulých týždňoch k najskloňovanejším výrazom v súvislosti so zámorskou NHL. Niet sa čo diviť, možnosť výluky je vysoko pravdepodobná, keďže vedenie súťaže a hráčska asociácia (NHLPA) majú k dosiahnutiu zmluvného kompromisu v novej Kolektívnej dohode NHL pred hraničným termínom, ktorým je sobota, už len minimum času.
      V prípade, že sa zúčastnené strany nedohodnú, v poradí 95. sezóna najprestížnejšej hokejovej ligy na svete sa nezačne v pôvodne plánovanom termíne (11. októbra). Na rad by tak prišli dve možnosti - neskorší začiatok a tým pádom skrátená základná časť súťaže ako v ročníku 1994/95, alebo celosezónna výluka, čím by sa zopakoval scenár zo sezóny 2004/05. Vtedy bola hlavným kameňom úrazu výška platového stropu a i v súčasnosti sú jablkom sváru peniaze, a síce spôsob prerozdelenia tržieb. Majitelia klubov požadujú zníženie hráčskeho podielu z pôvodných 57 na 46 percent a to i napriek tomu, že NHL zaznamenala v predchádzajúcej sezóne rekordné tržby. Rokovania v priebehu leta viedli k obojstranným miernym ústupkom, dohoda je však stále v nedohľadne. Komisár NHL Gary Bettman sa v stredu nechal počuť, že zmierlivý návrh z ich dielne prestane platiť v momente vyhlásenia výluky, ani táto "vyhrážka" však zrejme nepohne s hráčskymi odbormi na čele s Donaldom Fehrom.
      Lock-out NHL v sezóne 2004/05 bol historicky prvou a dosiaľ jedinou celosezónnou výlukou niektorej z hlavných severoamerických športových súťaží. Začal sa 16. septembra 2004 a trval 10 mesiacov a šesť dní. Vedenie ligy sa s NHLPA dohodlo až 13. júla 2005, keď spoločne uzavreli novú kolektívnu zmluvu s platnosťou na sedem rokov. Podľa prieskumov vinila väčšina zámorských fanúšikov za vtedajší lock-out hokejistov pre ich neochotu pristúpiť ku kompromisu napriek obrovským platom. Otázna je súčasná mienka vo fanúšikovskej obci, keďže hráči v rámci rokovaní poľavili zo svojich požiadaviek napriek rekordným tržbám NHL a dokonca sa vyjadrili v tom zmysle, že sú ochotní začať sezónu i bez uzavretej kolektívnej zmluvy. Túto možnosť Bettman odmietol.
      S blížiacou sa výlukou vyvstáva otázka, kde budú pôsobiť profiligisti. V ročníku 2004/05 sa väčšina z nich (388 hráčov), vrátane Slovákov, presunula do Európy. Do Ruska zamierilo 78 hráčov, vo Švédsku ich pôsobilo 78 a v Česku 51. V tej sezóne sa výrazne zvýšila aj kvalita slovenskej extraligy, kde si zahrali také mená ako Pavol Demitra, Marián Hossa, Marián Gáborík (všetci Dukla Trenčín), Miroslav Šatan, Ľubomír Višňovský (obaja Slovan Bratislava), Michal Handzuš, Richard Zedník, Vladimír Orságh (všetci HKm Zvolen) či Ladislav Nagy a Martin Štrbák (HC Košice). Aj v súčasnosti už viaceré slovenské kluby deklarovali záujem angažovať Slovákov z NHL, pričom najaktívnejší je v tomto smere Slovan. Vedenia nováčika KHL je podľa generálneho manažéra Maroša Krajčiho v kontakte s viacerými hráčmi, podľa nedávno zverejnených pravidiel nadnárodnej súťaže by "belasí" mohli angažovať najviac troch hráčov s platnými zmluvami v NHL, z toho maximálne jedného legionára. 
      V KHL tým pádom môžu niektorí Slováci z NHL pristáť aj v iných kluboch, predovšetkým esá a navyše spĺňajúce prísne kritéria, teda Marián Hossa, Zdeno Chára, ale aj Tomáš Kopecký. Najviac pokope by sa mohli zísť určite v extraligovom Trenčíne, kde by to určite ťahalo Mariána Gáboríka s Andrejom Meszárošom. V profilige zo stabilných aktérov pôsobia aj Jaroslav Halák, Peter Budaj, Ľubomír Višňovský, Andrej Sekera, Milan Jurčina a Michal Handzuš.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies