NHL: V kempoch sa predstaví 20 Slovákov, piati v Chicagu, 4 veteráni na skúške

NETKY.SK • 18 September 2015, 11:38 • 2 min
NHL: V kempoch sa predstaví 20 Slovákov, piati v Chicagu, 4 veteráni na skúške

NEW YORK - Dovedna 20 slovenských hokejistov sa predstaví v predsezónnych prípravných kempoch klubov NHL, ktorých brány sa v zámorí otvorili v noci na piatok. Z nich deväť má so svojimi organizáciami podpísané jednocestné zmluvy, ostatní majú buď dvojcestné kontrakty, alebo budú o svoje prvé profesionálne zmluvy bojovať.

slovakia

left justify in out

V dôsledku tohtoročného unikátneho trhu zostalo voľných množstvo skúsených hráčov, ktorí ak chceli zostať v NHL, nemali inú možnosť, ako ísť do klubov na skúšku. Medzi nimi sa ocitli aj štyria Slováci - obranca Ľubomír Višňovský s útočníkom Tomášom Kopeckým dostali pozvánky do kempu úradujúceho šampióna Chicaga, kde majú šancu rozšíriť početnú slovenskú enklávu, ďalší zadák Andrej Meszároš dostal príležitosť v Colorade a brankár Peter Budaj sa bude usilovať o návrat na profiligovú scénu v Los Angeles. Ak v kempoch uspejú, skúšobné kontrakty vymenia za riadne zmluvy, v opačnom prípade sa dá očakávať ich návrat do Európy. Okrem kvarteta veteránov bojujú o zmluvy - ich prvé - aj dvaja slovenskí mladíci, 19-ročný brankár Maximilián Pajpach má možnosť ukázať svoje schopnosti v Colorade a o rok mladší útočník Radovan Bondra v Chicagu.

 

Stabilné miesto má vo svojom tíme Jaroslav Halák, do novej sezóny vstupuje opäť ako brankárska jednotka ambiciózneho New Yorku Islanders, ktorý sa presťahoval z Long Islandu do Brooklynu. Veľké očakávania majú v Edmontone od Andreja Sekeru, ktorý ako voľný hráč dostal po otvorení trhu od Oilers lukratívnu šesťročnú zmluvu na 33 miliónov dolárov. Dvadsaťdeväťročný obranca má v kanadskom klube, ktorý sa pokúša viacerými zmenami vylepšiť si imidž a oprášiť zašlú slávu, pomôcť najmä pri rozohrávke a v presilovkách. Po dvoch neúspešných účastiach dostal tretiu príležitosť v kempe "olejárov" ďalší slovenský bek - 20-ročný Martin Gernát.

 

Najviac Slovákov sa predstaví v kempe Chicaga - až päť. Trojnásobný víťaz Stanleyho pohára Marián Hossa sa bude snažiť so spoluhráčmi nadviazať na júnový triumf, v lete do tímu získal navyše krajana Marka Daňa, ktorého Blackhawks ulovili z Columbusu výmenou za Brandona Saada. Po mnohých odchodoch sa nádejnému slovenskému útočníkovi rysuje šanca vybojovať si dobrý flek v hviezdami nabitom mužstve. Z nováčikovského kempu "jastrabov" sa do hlavného prebil i bronzový medailista z uplynulého juniorského šampionátu v Kanade Radovan Bondra, vzdialenému príbuznému bývalého kanoniera Petra Bondru však nedávajú v zámorí veľké šance, že prerazí do NHL už tento rok a zrejme ho pred štartom súťaže čaká presun na farmu. Blackhawks majú opäť tie najvyššie ambície, otázkou zostáva, ako kabínu ovplyvní aféra Patricka Kanea podozrivého zo sexuálneho útoku.

 

Oporami svojich tímov sú Zdeno Chára (Boston) i Marián Gáborík (Los Angeles), ktorí sa po minulosezónnom klubovom neúspechu pokúsia so spoluhráčmi opätovne vybojovať postup do play off. Gáborík bude mať okrem Budaja v kempe LA aj ďalšieho krajana, mladého obrancu Erika Černáka, tohtoročnú slovenskú draftovú jednotku. Traja hráči spod Tatier sa predstavia aj v tréningovom kempe Detroitu. Medzi ofenzívnych ťahúňov Red Wings sa už zaradil Tomáš Tatar, ktorý sa bude snažiť potvrdiť post najlepšieho strelca tímu v minulej sezóne. Jeho krajan Tomáš Jurčo dúfa, že pod vedením nového trénera Jeffa Blashilla, ktorý ho viedol v minulosti už na farme, dostane viac priestoru a jeho ofenzívny talent naplno "rozkvitne". "Pre mňa je najpodstatnejšou vecou vyššia produktivita. Počas celého leta som pracoval tvrdo, aby som bol silnejší a rýchlejší. Myslím si, že mi to pomôže. Verím, že zažijem dobrú sezónu," vyznal sa Jurčo pre oficiálnu klubovú webstránku. Okrem dvojice Tomášov sa v kempe "červených krídel" objaví aj ďalší slovenský útočník Marek Tvrdoň.

 

Toronto s novým manažmentom a realizačným tímom buduje novú identitu aj s dvoma Slovákmi v kádri, premiérovo s jednocestným kontraktom začnú sezónu obranca Martin Marinčin (prišiel v lete z Edmontonu) a útočník Richard Pánik. Obaja sa budú usilovať naplno udomácniť v profilige. Ďalšiu šancu preraziť do prvého tímu NY Rangers dostane v kempe "jazdcov" Marek Hrivík.

 

Slovenský hokej má celkovo zastúpenie v deviatich kluboch. Prípravné kempy sa začali vstupnými prehliadkami, pokračujú spoločnými tréningami na ľade a modelovanými zápasmi. Cez víkend sa rozbieha kolotoč prípravných stretnutí, prvý duel Florida - Nashville sa začína v nedeľu 20. septembra o 22.30 SELČ a v noci na pondelok sú na programe ešte ďalšie dva. Sezóna 2015/2016 v zámorskej NHL štartuje 7. októbra.

 

Slováci v kempoch NHL:

Boston Bruins: Zdeno Chára (o)

Colorado Avalanche: Maximilián Pajpach (b), Andrej Meszároš* (o)

Detroit Red Wings: Tomáš Tatar (ú), Tomáš Jurčo (ú), Marek Tvrdoň^ (ú)

Edmonton Oilers: Andrej Sekera (o), Martin Gernát^ (o)

Chicago Blackhawks: Ľubomír Višňovský* (o), Marián Hossa (ú), Marko Daňo^ (ú), Tomáš Kopecký* (ú), Radovan Bondra (ú)

Los Angeles Kings: Peter Budaj* (b), Erik Černák^ (o), Marián Gáborík (ú)

New York Islanders: Jaroslav Halák (b)

New York Rangers: Marek Hrivík^ (ú)

Toronto Maple Leafs: Martin Marinčin (o), Richard Pánik (ú)

*-skúšobná zmluva

^-dvojcestná zmluva



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies