Nezávislá komisia WADA navrhla vylúčiť ruských atlétov zo súťaží

NETKY.SK • 10 November 2015, 07:39 • 2 min
Nezávislá komisia WADA navrhla vylúčiť ruských atlétov zo súťaží

ŽENEVA - Nezávislá komisia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) žiada pozastaviť činnosť Ruskej atletickej federácie a zároveň navrhla zakázať jej atlétom účasť na všetkých súťažiach vrátane olympiády, pokiaľ sa krajina "neočistí" od dopingu.

slovakia

left justify in out

Komisia odporučila udeliť doživotný zákaz piatim ruským športovcom a trénerom pre doping. Sú medzi nimi aj olympijská víťazka na 800 m z OH 2012 v Londýne Marija Savinovová a bronzová z tých istých pretekov Jekaterina Poistogovová. Komisia zároveň uviedla, že antidopingové stredisko v Moskve stratilo svoju dôveryhodnosť a mala by mu byť odobratá akreditácia. Podľa analýzy WADA je doping v ruskej atletike mimoriadne rozšírený.

 

Po zverejnení tejto správy uvažuje IAAF o pozastavení činnosti pre Ruskú atletickú federáciu. "Trest môže obsahovať dočasný alebo úplný zákaz pre Rusku atletickú federáciu a jej vylúčenie z budúcich podujatí IAAF," povedal prezident organizácie Sebastian Coe. Rovnako uviedol, že správa nezávislej komisie WADA je "alarmujúca". "Urobíme čokoľvek, aby sme ochránili atlétov, ktorí nedopujú a obnovili dôveru v náš šport," dodal. Coe dal ruským predstaviteľov čas do konca týždňa, aby sa k obvineniam vyjadrili.

 

Zastupujúci šéf Ruskej atletickej federácie Vadim Zeličenok v reakcii na správu nezávislej komisie pre agentúru Reuters uviedol, že WADA a ani Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nemajú právo suspedovať Rusko z účasti na atletických podujatiach. "Je to len odporúčanie," zdôraznil Zeličenok s tým, že právomoc udeliť dištanc má iba IAAF.

 

Prvé obvinenia z užívania dopingu, korupčnej kultúre a zamlčovaní pozitívnych testov v Rusku priniesla v decembri 2014 nemecká televízia ARD, pripomenula agentúra DPA. V tejto súvislosti vytvorila WADA trojčlennú komisiu na čele so zakladateľom Dickom Poundom, ktorá takmer rok tento prípad vyšetrovala.

 

Komisia WADA vo viac ako 350-stranovej správe tvrdí, že v Rusku doping kontrolujú vládni predstavitelia. Ruský minister športu Vitalij Mutko údajne vydal priame príkazy na manipuláciu s jednotlivými vzorkami. Ten však poprel akúkoľvek nezákonnú činnosť, vrátane toho, že atléti boli vydieraní a že agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) zasahovali v moskovskom laboratóriu. Mutko vypovedal pre WADA 22. septembra v Zürichu, ruské ministerstvo športu je v správe spomínané v súvislosti s neprimeraným vplyvom na laboratórium. Mutko v rámci výsluchu povedal, že je znechutený z informátorov, ktorí hovoria o údajnej korupcii. Správa komisie WADA ďalej tvrdí, že agenti FSB sa infiltrovali aj do antidopingovej činnosti počas ZOH v Soči a že v Rusku tesne pred návštevou komisárov WADA zničili 1417 dopingových vzoriek.

 

Podľa viacerých ruských činovníkov je pondelňajšia správa komisie "politicky motivovaná". Mutko v reakcii pre agentúru Interfax pohrozil, že vláda pozastaví finančnú podporu pre antidopingový program. "Aspoň ušetríme peniaze," vyhlásil Mutko podľa ktorého je Rusko v súvislosti s dopingom prenasledované. "Hocičo urobíme, všetko je zlé," dodal.

 

Väčšiu časť správy, ktorá sa prioritne zamerala na Medzinárodnú asociáciu atletických federácii (IAAF), nezverejnili, aby neovplyvnila prebiehajúce kriminálne vyšetrovanie bývalého prezidenta IAAF Lamineho Diacka. Toho vyšetruje francúzska polícia pre údajnú korupciu v kauze utajovania dopingových prehreškov v atletike.

 

Osemdesiatdvaročný Senegalčan čelí obvineniam z korupcie, keď mal prijať úplatok, aby zamlčal pozitívne dopingové testy. Šéfom asociácie bol od roku 1999, v auguste tohto roka ho nahradil dvojnásobný olympijský víťaz Sebastian Coe. Etická komisia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v pondelok odporučila dočasne suspendovať Diacka z pozície čestného člena organizácie.

 

Medzinárodná policajná organizácia Interpol bude koordinovať globálne vyšetrovanie podozrení z korupcie a dopingu v atletike. Interpol so sídlom vo francúzskom Lyone o tom informoval v rovnaký deň ako vyšla správa nezávislej komisie WADA. "Oznámenie nasleduje po dnešnom zverejnení správy nezávislej komisie Svetovej antidopingovej agentúry, ktorá vyšetruje viacero jednotlivcov, vrátane bývalých funkcionárov Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF)," cituje agentúra Reuters z oficálneho vyhlásenia Interpolu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies