Začala sa nová kapitola dejín EÚ a Ukrajiny, vyhlásil Zelenskyj

NETKY.SK • 1 Júl 2022, 14:34 • 2 min
Začala sa nová kapitola dejín EÚ a Ukrajiny, vyhlásil Zelenskyj

KYJEV – Ukrajina a Európska únia začínajú novú kapitolu svojej spoločnej histórie po tom, ako Brusel nedávno oficiálne prijal kandidatúru Ukrajiny na vstup do tohto 27-členného bloku.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého cituje tlačová agentúra AFP. „Začala sa nová kapitola dejín EÚ a Ukrajiny. Už nie sme len blízko, už sme spolu,“ povedal Zelenskyj v príhovore k členom ukrajinskému parlamentu. Dodal, že je preňho "veľkou cťou a zodpovednosťou" pracovať na realizácii "túžob krajiny".

 

img

     

„Na získanie štatútu kandidáta nám stačilo 115 dní a naša cesta k členstvu by nemala trvať desaťročia. Túto cestu by sme mali prejsť rýchlo. Ukrajina bojuje za to, aby si zvolila svoje hodnoty, aby bola v európskej rodine,“ povedal Zelenskyj. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová prostredníctvom videolinky povedala ukrajinskému parlamentu, že členstvo Ukrajiny v EÚ je „na dosah“, ale zákonodarný zbor zároveň vyzvala, aby pokračoval v protikorupčných reformách.

 

img

      

Po ich prejavoch bola do budovy ukrajinského parlamentu prinesená vlajka EÚ a umiestnená vedľa ukrajinskej vlajky. Ukrajina požiadala o členstvo v EÚ len päť dní po ruskej vojenskej invázii z 24. februára a 27-členný blok jej kandidatúru prijal 23. júna, čím jej vyjadril silnú politickú podporu.

 

      

Tento prístupový proces však môže trvať mnoho rokov; kandidatúra Turecka a niekoľkých krajín západného Balkánu bola pozastavená, keďže západné vlády trvajú na prísnych hospodárskych a právnych kritériách, zhodnocuje AFP.

 

Možno vás zaujme: Rusko nemá problém so vstupom Fínska a Švédska do NATO, na hrozbu však zareaguje



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies