Bardejov spustil pilotné testovanie, na poslednú chvíľu sa menilo odberné miesto

NETKY.SK • 23 Október 2020, 8:33 • 2 min
Bardejov spustil pilotné testovanie, na poslednú chvíľu sa menilo odberné miesto

BARDEJOV - V okrese Bardejov sa od 8. hodiny začalo trojdňové pilotné testovanie na ochorenie COVID-19. V samotnom meste sa otvorilo 14 odberných miest, kde prebehnú odbery denne od piatka 23. do nedele 25. októbra v čase od 8. do 20. hodiny s hodinovou prestávkou na dezinfekciu medzi 12. a 13. hodinou.

slovakia

left justify in out

 Odberné miesta budú viditeľne označené písomnou informáciou. Testovať budú odborní pracovníci, teda zdravotnícky personál a na priebeh budú dozerať vojaci aj príslušníci polície. Okres Bardejov má od začiatku pandémie potvrdených 1 536 prípadov ochorenia COVID-19.

 


Ako potvrdil hovorca mesta Bardejov Štefan Hij, samospráva k spusteniu testovania zabezpečila všetko potrebné. "Pred malou chvíľou dorazilo vojenské auto, ktoré prinieslo posledné hygienické pomôcky. Všetko ostatné je pripravené k spusteniu. Na niektorých odberných miestach už tesne pred ôsmou hodinou čakali prví záujemcovia o testovanie," uviedol Hij v dnešných skorých ranných hodinách.

 

img

 

Ako ďalej dodal, mesto k štvrtku registruje zhruba 50 dobrovoľníkov, ktorí budú na jednotlivých odberných miestach pomáhať s administratívnou činnosťou. Mestský krízový štáb v Bardejove na svojom štvrtkovom zasadnutí pristúpil na poslednú chvíľu k zmene v prípade odberného miesta v Základnej škole s materskou školou na ulici Pod Papierňou, ktoré bude situované do priestorov telocvične.

 

"K tomuto rozhodnutiu, ktoré bolo odkonzultované s predstaviteľmi ministerstva obrany, samospráva dospela na základe požiadaviek rodičov detí, ktoré navštevujú materskú školu," dodal hovorca.

 

img

 

Neodporúča sa testovať
Testovanie je dobrovoľné. Môžu sa na ňom zúčastniť všetci ľudia vo veku od 10 rokov. Testovanie sa netýka pacientov v nemocniciach ani klientov zariadení sociálnych služieb, ktorí budú pretestovaní osobitne. Neodporúča sa tiež seniorom nad 65 rokov, ktorí trávia väčšinu času vo svojich domovoch.

 

Postup testovania 

Osoba, ktorá sa rozhodne dať sa otestovať, musí mať pri sebe občiansky preukaz. Po kontrole totožnosti bude nasledovať samotný odber, po ktorom musí testovaná osoba čakať približne 20 minút na výsledok testu, ktorý dostane v obálke priamo na odbernom mieste. Ak bude test pozitívny, v obálke bude taktiež vložený návod, ako má takáto pozitívne testovaná osoba postupovať ďalej.

 

img


Pre okres Bardejov zároveň platí opatrenie Ústredného krízového štábu, ktorý prijal od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra zákaz vychádzania.

 

Pravidlá pre ľudí bez testu

Ak obyvatelia nebudú mať absolvovaný PCR alebo antigénový test, vychádzať môžu od 1:00 do 5:00 ráno, ísť na testovanie, do najbližších potravín, k lekárovi a do lekárne. Môžu taktiež cestovať z dôvodu starostlivosti o blízku osobu alebo hospodárske zvieratá, venčiť zvieratá do sto metrov od svojho bydliska, ísť na pohreb či do 25. októbra cestovať do svojho bydliska.

 

Ak sa obyvatelia z okresu Bardejov preukážu výsledkom PCR alebo antigénového testu, ktorý nebude starší ako z 23. októbra, budú môcť navyše cestovať do zamestnania, doprevádzať dieťa do školy, ísť na poštu, do banky, poisťovne, čistiarne, autoservisu, čerpaciu stanicu a do prírody vo svojom okrese.

 

Súvisiaci článok: Od zajtrajšieho dňa sa na Slovensku sprísňujú opatrenia, budú však platiť tieto výnimky!


Pilotné plošné testovanie na COVID-19 sa okrem okresu Bardejov koná aj v troch okresoch na Orave, pre ktoré takisto platia opatrenia prijaté Ústredným krízovým štábom. Na celkovo 235 odberných miestach v rámci dvoch regiónoch má byť otestovaných celkom 180-tisíc ľudí. Na testovaní sa bude podieľať viac ako 2 500 vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona