Netanjahu varoval pred dohodou s Iránom

NETKY.SK • 12 November 2014, 06:52 • 2 min
Netanjahu varoval pred dohodou s Iránom

WASHINGTON - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes opätovne varoval pred možnou medzinárodnou dohodou s Iránom, ktorá by ukončila sankcie voči Teheránu, avšak nezabránila mu získať jadrové zbrane.

slovakia

left justify in out

Netanjahu vystúpil prostredníctvom satelitného spojenia z Jeruzalema s prejavom k účastníkom konferencie organizácie Židovské federácie Severnej Ameriky, ktorá sa konala vo Washingtone, v čase, keď sa USA a päť ďalších svetových veľmocí snaží dosiahnuť dohodu s Iránom do 24. novembra.
      

"Je zrejmé, že Irán chce odstrániť sankcie, ktoré mali taký ničivý vplyv na jeho ekonomiku, malo by však byť rovnako zrejmé, že Irán nie je pripravený výmenou zrušiť svoj jadrový zbrojný program," citovala Netanjahua agentúra Reuters.
      

Vo Washingtone vzrastá politická diskusia o možnej dohode s Iránom a mnohí republikáni, ktorí majú po minulotýždňových voľbách väčšinu v oboch komorách federálneho Kongresu, ju vnímajú s nedôverou a uvažujú o uvalení ešte prísnejších sankcií na Teherán. Netanjahu uviedol, že by bolo obrovskou chybou zrušiť sankcie a potom sa spoliehať na spravodajské informácie a medzinárodné inšpekcie, pokiaľ ide o zaistenie toho, že Irán nepokračuje vo vývoji nukleárnych zbraní.
      

Izraelský premiér zdôraznil, že americkým a izraelským tajným službám sa v minulosti nepodarilo odhaliť tajné iránske zariadenia, pričom inšpekcie nezabránili Severnej Kórei vyrobiť jadrovú zbraň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies