Netanjahu: Jeruzalem musí ostať hlavným mestom Izraela

NETKY.SK • 25 Máj 2011, 06:49 • 2 min
Netanjahu: Jeruzalem musí ostať hlavným mestom Izraela

Netanjahu: Jeruzalem musí ostať hlavným mestom Izraela

slovakia

left justify in out

img

Izrael je kvôli mieru s Palestínčanmi pripravený urobiť "bolestivé kompromisy", vrátane odovzdania územia pre palestínsky štát, uviedol dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v prejave v americkom Kongrese.
      Netanjahu po prvý raz naznačil odchod zo židovských osád na Západnom brehu. Zdôraznil však, že Jeruzalem musí ostať hlavným mestom Izraela.
      Návrat k hraniciam spred šesťdňovej vojny je podľa premiéra židovského štátu vylúčený, pretože by ich nebolo možné obrániť. Netanjahu v princípe znovu podporil nezávislý a životaschopný palestínsky štát.
      "Čo sa objavilo v Netanjahuovom prejave, to nepovedie k mieru," povedal hovorca palestínskeho prezidenta Nabíl abú Rudajná v reakcii na dnešné vystúpenie izraelského lídra.
      Rudajná dodal, že slová izraelského premiéra predstavujú len "viac prekážok" blízkovýchodnému mierovému procesu. Palestínčania chcú založiť vlastný štát v pásme Gazy a na západnom brehu Jordánu, "s arabskou východnou časťou Jeruzalema ako hlavným mestom", podčiarkol Rudajná.
      Podľa slov poradcu palestínskeho prezidenta Nabíla Šása je "Netanjahuov mier" len mierom kapitulácie, mierom okupácie a mierom vojny.
      Šás ďalej povedal, že Netanjahuove limity mierovej zmluvy sú "vyhlásením vojny" Palestínčanom a izraelský premiér ponúkol riešenie, založené na ignorovaní hraníc z roku 1967.
      Netanjahu v prejave znovu vyzval palestínske vedenie, aby uznalo Izrael ako židovský štát. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás by mal predstúpiť pred svoj ľud a povedať: Budem akceptovať židovský štát. To by Izraelčanov presvedčilo, že je Abbás skutočným partnerom pre mier, uviedol izraelský líder.
      Okrem toho izraelský premiér vyzval palestínskeho prezidenta na zrušenie dohody s radikálnym Hamasom, pretože toto hnutie podľa neho nie je partnerom pre mier.
      Izraelský politik zopakoval dlhodobú požiadavku, že budúci palestínsky štát musí byť demilitarizovaný. Zároveň vyzval Palestínčanov, aby v súvislosti s otázkou palestínskych utečencov považovali za riešenie skôr ich budúci štát než Izrael.
      Americký prezident Barack Obama minulý štvrtok nahneval Izraelčanov, keď povedal, že palestínsky štát by mal byť do veľkej miery vytvorený v hraniciach spred roku 1967. V piatok na stretnutí v Bielom dome Netanjahu tieto hranice odmietol.
      Netanjahu (v Kongrese) znovu zopakoval posolstvo, ktoré nepretržite tlmočil počas svojej päťdňovej návštevy Washingtonu, že "Izrael sa nevráti k neobrániteľným hraniciam z roku 1967".
Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies