Netanjahu dostal ďalšie dva týždne na vytvorenie vlády

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 11:19 • 2 min
Netanjahu dostal ďalšie dva týždne na vytvorenie vlády

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dostal v pondelok od prezidenta ďalšie dva týždne na vytvorenie novej vlády.

slovakia

left justify in out

Jeho pravicová strana Likud (Zjednotenie) síce zvíťazila v marcových predčasných parlamentných voľbách, Netanjahu však musí absolvovať zložité koaličné rozhovory s viacerými stranami. V rokovaniach podľa jeho slov dosiahol pokrok, na sformovanie "stabilnej vlády však potrebuje viac času". Dezignovaný premiér rokuje o vytvorení vlády s ortodoxnou stranou Židovský domov Naftaliho Bennetta, ultraortodoxnou stranou Šás a centristickou stranou Kulanu vedenou Mošem Kahlonom. Ak sa Netanjahuovi nepodarí sformovať kabinet do dvoch týždňov, prezident Reuven Rivlin môže zostavením vlády poveriť iného politika.


Likud má v 120-člennom parlamente 30 kresiel. Ako druhý skončil stredo-ľavicový Sionistický tábor na čele s bývalým viacnásobným ministrom Jicchakom Hercogom. Toto zoskupenie, ktoré v decembri vytvorili sociálnodemokratická Avoda (Izraelská strana práce) a liberálna Hatnua (Hnutie) Cipi Livniovej, má 24 poslancov. Na treťom mieste sa po prvý raz v histórii umiestnilo novovytvorené zoskupenie štyroch strán zastupujúcich záujmy izraelských Arabov Zjednotená kandidátka, ktoré má 14 kresiel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies