Exprezident Saakašvili skončil v nemocnici. Viac ako mesiac drží hladovku!

NETKY.SK • 8 November 2021, 18:19 • 2 min
Exprezident Saakašvili skončil v nemocnici. Viac ako mesiac drží hladovku!

TBILISI - Prívrženci lídra opozície vládu žiadajú, aby bol Saakašvilli prevezený do civilnej nemocnice.

slovakia

left justify in out

Bývalého gruzínskeho prezidenta a lídra opozície Michaila Saakašviliho, ktorý už viac ako mesiac drží hladovku, previezli v pondelok do väzenskej nemocnice. Informovali o tom agentúry AFP a TASS s odolávaním sa na väzenskú službu gruzínskeho ministerstva spravodlivosti.

 

Liečba vo väzenskej nemocnici

"Z dôvodu zhoršenia zdravotného stavu a pre zvyšujúce sa riziko v súvislosti s jeho bezpečnosťou bol Michail Saakašvili prevezený z väzenského zariadenia číslo 12 do liečebného zariadenia pre väzňov číslo 18," uviedla väzenská služba vo vyhlásení.

 

Prívrženci bývalého gruzínskeho prezidenta plánujú v pondelok v centre Tbilisi usporiadať protest, na ktorom budú žiadať prevezenie Saakašviliho z väzenskej do civilnej nemocnice v súvislosti s odporúčaniami lekárov. 

 

img

 

Tí vyšetrili Saakašviliho v pondelok ráno a uviedli, že mu "hrozí vysoké riziko komplikácií a musí byť urgentne liečený v nemocnici s dobrým technickým vybavením".

 

Podľa gruzínskej ombudsmanky Nino Lomjariovej väzenská nemocnica, do ktorej Saakašviliho previezli, nespĺňa kritéria spomínané lekármi

 

Prečítajte si tiež: Saakašvili napísal list Zelenskému, v ktorom sa nazýval osobným väzňom Putina

 

Odsúdený za vraždu

Saakašviliho zadržali 1. októbra po jeho návrate do Gruzínska, kde proti nemu vedú viacero trestných konaní. Odvtedy už 39 dní drží hladovku. Saakašvili bol gruzínskym prezidentom v rokoch 2004-13. Do zahraničia odišiel niekoľko dní pred koncom svojho funkčného obdobia.

 

Vo vlasti ho v neprítomnosti odsúdili v prípadoch vraždy bankára Sandra Girgvlianiho a zbitia poslanca Valerija Gelašviliho. Kým v prvom prípade dostal tri roky väzenia, v druhej kauze mu udelili šesť rokov odňatia slobody.

 

img

 

Okrem toho figuruje aj v kauzách, ako je rozohnanie opozičného mítingu zo 7. novembra 2007, razia v spoločnosti Imedi TV a sprenevera štátnych financií, ktorými sa zaoberajú gruzínske súdy. Saakašvili, ktorý má ukrajinské občianstvo, je po návrate najnovšie stíhaný aj za nelegálne prekročenie hraníc.

 

Mohlo by vás zaujímať: Stovky ľudí demonštrujú pred väzením, kde držia Saakašviliho

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies