Prokurátor jednal v prípade sťažnosti poslanca Petra Žigu nezákonne, tvrdí Žilinka

NETKY.SK • 8 Jún 2021, 13:32 • 2 min
Prokurátor jednal v prípade sťažnosti poslanca Petra Žigu nezákonne, tvrdí Žilinka

BRATISLAVA – Rozhodnutie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry z 25. januára o zamietnutí sťažnosti obvineného poslanca Národnej rady SR Petra Žigu bolo nezákonné z dôvodu jeho nepreskúmateľnosti a arbitrárnosti.

slovakia

left justify in out

Skonštatoval to generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, ktorý zrušil uznesenie prokurátora o zamietnutí sťažnosti obvineného. Peter Žiga podal sťažnosť proti uzneseniu vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zo dňa 17. decembra 2020 o vznesení obvinenia pre prečin podplácania

 

Prokurátor porušil zákon

Rozhodnutie Žilinku však vyjadruje výlučne stanovisko k arbitrárnosti a nepreskúmateľnosti uznesenia a nie je ním dotknuté uznesenie vyšetrovateľa Policajného zboru o vznesení obvinenia. V tlačovej správe o tom informoval hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

„V ďalšom konaní bude povinnosťou prokurátora opätovne rozhodnúť o sťažnosti obvineného a poskytnúť mu odpovede na všetky skutkovo a právne významné otázky, ktoré uplatnil v sťažnosti,“ vysvetlil generálny prokurátor.

 

Ako uviedli, prokurátor pri rozhodovaní o sťažnosti obvineného neakceptovateľným spôsobom prakticky nereagoval a nedal adekvátnu odpoveď na rozsiahle sťažnostné námietky obvineného a k rozhodovaniu o sťažnosti pristúpil čisto formálne. Tým došlo k porušeniu zákona v neprospech obvineného.

 

Rozhodnutie má byť prijaté na základe faktov

„Podľa ustálenej judikatúry Ústavného súdu Slovenskej republiky súčasťou práva na spravodlivý proces je právo účastníka na také odôvodnenie úradného rozhodnutia, ktoré jasne a zrozumiteľne dáva odpovede na dôležité právne a skutkovo relevantné otázky, súvisiace s predmetom ochrany,“ vyhlásil Žilinka.

Odôvodnenie má podľa neho presvedčiť účastníkov konania, že rozhodnutie bolo výsledkom starostlivého zhodnotenia relevantných faktov, nebolo výsledkom vopred prijatého rozhodnutia a že nebolo svojvoľné.

 

„Je preto potrebné trvať na logickej súladnosti a vecnej konzistentnosti odôvodnenia rozhodnutia, ktoré nemôže opomenúť dôležité skutočnosti a tieto ponechať bez odpovede. V prípade rozhodovania o sťažnosti obvineného Petra Ž. prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na tieto požiadavky rezignoval,“ doplnil Žilinka.


Mohlo by vás zaujímať: Žigov asistent tvrdí, že si všetky povinnosti voči štátu plní



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona