Neogotický kaštieľ už nie je na predaj

NETKY.SK • 31 December 2013, 10:43 • 2 min
Neogotický kaštieľ už nie je na predaj

GALANTA - Mestské zastupiteľstvo vyradilo symbol Galanty zo zoznamu prebytočného majetku určeného na predaj.

slovakia

left justify in out

Galanta už nebude ponúkať svoj neogotický kaštieľ na predaj. Mestské zastupiteľstvo na svojom decembrovom rokovaní vypustilo kaštieľ zo zoznamu prebytočného majetku. Na záchrane historickej pamiatky začalo pracovať občianske združenie Neogotický kaštieľ v Galante.

Galanta získala kaštieľ do svojho majetku od štátu v roku 1993. Pôvodne si ho samospráva plánovala ponechať a zrekonštruovať. Náklady na opravu však prevyšovali možnosti mesta a tak celé dve desaťročia radnica ponúkala rozsiahlu nehnuteľnosť na predaj. Podľa výkonného riaditeľa OZ Neogotický kaštieľ v Galante Jozefa Kepperta sa počas tohto obdobia ohlásilo takmer päťdesiat záujemcov o kaštieľ, no napokon ho nepredali. Najbližšie k tomu bola samospráva v roku 2001, keď poslanci odsúhlasili predaj štátnemu úradníkovi Gejzovi Petríkovi, ktorý sa zaviazal do obnovy kaštieľa investovať vyše sto miliónov slovenských korún. Napokon sa ani tento obchod nepodarilo dotiahnuť do konca. Podľa Kepperta medzi záujemcami o symbol Galanty nebol ani jeden taký, ktorý by mal dostatok peňazí na jeho rekonštrukciu. Do opravy severného krídla kaštieľa sa napokon s pomocou eurofondov pustila radnica, teraz v záchrane vzácnej pamiatky pokračuje občianske združenie Neogotický kaštieľ v Galante, ktoré založila skupina mestských poslancov. Združenie organizuje v kaštieli brigády a zháňa peniaze na postupnú obnovu historického skvostu mesta. 

Kaštieľ v Galante dali postaviť v roku 1633 bratia Daniel a Pavol Estrházyovci pôvodne ako renesančný opevnený objekt, romanticko-gotickú podobu získal po radikálnej prestavbe Jozefom Esterházym v roku 1861. Posledný majiteľ z rodu Esterházyovcov kaštieľ v roku 1921 predal štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies