ROZHOVOR: Igor Matovič je geopoliticky dezorientovaný. Stal sa užitočným idiotom Ruska, hovorí líderka Progresívcov

NETKY.SK • 14 Apríl 2021, 17:19 • 2 min
ROZHOVOR: Igor Matovič je geopoliticky dezorientovaný. Stal sa užitočným idiotom Ruska, hovorí líderka Progresívcov

BRATISLAVA – Predsedníčka hnutia Progresívne Slovensko Irena Bihariová zhodnotila pre Netky.sk aktuálnu politickú situáciu a narastajúce napätie vo vláde pre nákup ruskej vakcíny Sputnik V. Tvrdí, že Igor Matovič sa stal užitočným idiotom pre Rusko, pretože namiesto ochrany záujmov Slovenska, háji tie ruské. V rozhovore sa tiež dozviete, ako vníma rekonštrukciu vlády či postavenie nového premiéra Eduarda Hegera, ale aj to, aké signály Slovensko vysiela do sveta prostredníctvom ministra financií.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Irena Bihariová v úvode rozhovoru zhodnotila návštevu ministra financií a expremiéra Igora Matoviča v Moskve a Budapešti, kam sa vybral bez poverenia vlády.

 

Svojim konaním nie len že poškodil reputáciu slovenskej diplomacie, ktorú zo stretnutí vylúčil, jednal nad rámec svojich kompetencií. Dôvodom oboch návštev bola ruská vakcína Sputnik V, ktorá pred viac ako mesiacom rozpútala koaličnú krízuna niekoľko týždňov znefunkčnila kľúčové inštitúcie štátu.

 

 

Matovič koná nad rámec svojich kompetencií

„Inštalovaný minister financií akoby si neuvedomil, že už nie je premiérom tejto krajiny. Zrejme si ani nestihol bližšie pozrieť kompetenčný zákon, ktorý ho nevybavuje právomocami ministra zahraničia,“ skonštatovala predsedníčka PS.

 

Dodala, že tento neuvážený krok je len pokračovanie toho, čoho sme boli svedkami za uplynulý rok jeho vládnutia, teda série neštandardných postupov. Bihariová si myslí, že celá kauza okolo Sputnika svedčí o tom, že Matovič je geopoliticky dezorientovaný, čím vysiela veľmi mätúce signáli našim európskym partnerom.

 

„Keď toto vidia naši partneri v Európe, tak si nemôžu byť istí, či si Matovič v jednej chvíli nerozmyslí a nebude hľadať spojencov v krajinách, ktoré sú známe tým, že vedú v rámci EÚ vplyvové operácie či hybridné vojny. Každopádne budú na jeho osobu prihliadať s mentálne zdvihnutým ukazovákom,“ povedala Bihariová.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Prezidentka sa zastala slovenských vedcov

 

Plánu obnovy chýba výzia do budúcna

Predsedníčka hnutia sa domnieva, že aj napriek rekonštrukcii vlády a personálnej výmene premiéra, nedôjde k zásadnej zmene. „Želám si, aby sme mali stabilnú a funkčnú vládu. Vzhľadom na to, že pandémii ešte neodzvonilo. Tiež preto, že nás čaká náročné postcovidové obdobie. Obávam sa však, že toto nebude ten scenár, ktorý nás čaká a skôr či neskôr budeme opäť konfrontovaní povahou Igora Matoviča. Veď aj tá cesta je toho príkladom, kedy nám ukázal, že on nikam neodišiel a je naivné si myslieť, že sa zmení,“ zhodnotila líderka PS.

 

V kontexte jednej z najväčších výziev pred ktorou Slovensko stojí je Plán obnovy. Bihariová by uvítala, keby sa kompetentní na jednotlivé sektory pozerali z dlhodobejšieho hľadiska. Upozornila, že problémy, o ktorých vieme a roky boli odsúvané bokom, sa počas pandémie ešte viac prehĺbili.

 

„Pandémia nám ukázala, že štát je absolútne nemohúci v digitalizácii. Že školstvo nie je pripravené na takéto rýchle zmeny a naše deti nie sú naučené na adaptáciu a prispôsobenie sa novým podmienkam či prostrediu. Ukázala nám aj to, že veľa vecí ako je napríklad dlhodobo finančne poddimenzovaná oblasť kultúry, ktorú sme odsúvali dlhé roky, už nebudeme môcť zatláčať do kúta. Plán obnovy je jedinečnou šancou, kedy sme práve takéto témy mohli dostať na stôl a začať ich financovať,“ zhodnotila Bihariová.

 

Podľa nej v dokumente chýba ruka vizionára, ktorý by stanovil jasné priority a smerovanie krajiny. Upozornila tiež na to, že ak nepríde nejaká iná vlna pandémie, negatívne sa nás dotknú klimatické zmeny, na čo by sme nemali zabúdať a mali sa na to pripraviť.

 

Kríza vo vláde nebola prekvapením

Bihariová zároveň priznala, že koaličná kríza ju po roku vlády pod vedením Igora Matoviča neprekvapila. „Mala som nádej, že tá racionálnejšia časť koalície nájde nejaký mechanizmus, ako vládu udržať. Zároveň ochráni vládnu zostavu a spoločnosť od Matovičových excesov. Veď my sme boli tí, ktorí vyzvali strany Za ľudí a SaS, aby vytvorili tlak na bývalého premiéra a dostali ho mimo celú tú sústavu vlády. Verili sme, že sa dajú veci urovnať. Padlo to okamihom, kedy pristúpili na repete v tomto zložení. Odteraz sú spoluzodpovední za všetky ďalšie excesy, ktorých sa Igor Matovič dopustí či už v pozícii ministra financií alebo si znova popletie nejakú inú kompetenciu“ vyslovila sa Bihariová.

 

Doplnila, že koaliční partneri dali verejnosti prísľub, že dokážu zmanažovať sebestredné správanie bývalého premiéra. Ak sa im to nepodarí, líderka PS nevidí dôvod, prečo by sa z toho mali ostatné koaličné strany vyviniť, keďže svojimi rozhodnutiami dostali spoločnosť do tejto situácie.

 

Pred minuloročnými parlamentnými voľbami sa počítalo vo vláde aj s Progresívcami. Na otázku, či by si predsedníčka hnutia vedela predstaviť vládnuť po boku Igora Matoviča vzhľadom na rozdielne vnímanie hodnotových otázok odpovedala: „Ja nenachádzam s OĽaNO hodnotové prieniky a ani mi nikdy neboli sympatickí. Bola som veľkou kritičkou Matovičovho prístupu k slovenskej politike v okamihu, keď do nej vstúpil. Vniesol do nej buranizáciu, urobil z nej kabaret a premenil na reality show. Politika sa totiž už nestala súťažou ideí, za čo som mala na neho veľmi ťažké srdce. Nehovoriac o tom, že si svoju celú politickú existenciu zdôvodňoval tým, že tu máme Fica. Ak by neviedol boj proti strane Smer-SD, tak ja skutočne neviem, na čom je založený jeho program. Nebolo teda mojou ambíciou hľadať v nich spojencov. Ak by však nebola iná možnosť a mali by sme byť práve my tým pomyselným jazýčkom na váhach, pričom by sme si vydupali dodržiavanie princípov právneho štátu, tak by som si vybrala možnosť byť vo vláde a snažiť sa zabrániť kalamite, ktorej sme boli svedkami za posledný rok, “ povedala predsedníčka PS.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Vláda je kompletná! Prezidentka vymenovala za ministra práce Milana Krajniaka

 

Útok na vedcov je cez čiaru

Bihariová zareagovala aj na kritiku Igora Matoviča, ktorý po návrate z Moskvy dourážal slovenských vedcov a vedecké inštitúcie pre závery kontroly Sputnik V.

 

Povedala, že minister financií je užitočný idiot pre veľmoci ako je Rusko, ktorý sa namiesto ochrany záujmov vlastnej krajiny postavil na stranu cudzieho štátu.

 

„Toto je veľmi vážny problém, ktorého sa minister dopustil. Mala by nasledovať minimálne diskusia o jeho prijatí zodpovednosti,“ skonštatovala predsedníčka PS.

 

Tiež nevylúčila podanie trestného oznámenia pre tento škandál na bývalého premiéra. Bihariová si tiež nemyslí, že Eduard Heger sa dokáže vzoprieť svojmu straníckemu šéfovi a obmedziť jeho činnosť iba na rezort financií.

 

„Keby bol Heger dostatočne asertívnou osobnosťou a dokáže sa postaviť svojmu straníckemu šéfovi, tak by zo svojej pozície zabránil mnohým kalamitám, ktorých sa Igor Matovič dopustil. To, že je inštalovaným premiérom a zároveň nevie, že jeho minister financií absolvuje nejakú cestu je jeden z príkladov, ktoré budú nasledovať. Dokazuje to, že premiér Heger nemá spôsobilosť a ráznosť, aby sa postavil Igorovi Matovičovi a nastavil trochu inú kultúru,“ uzavrela predsedníčka Progresívcov Irena Bihariová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies