Nenávisť nemá v USA miesto, vyhlásil Trump

NETKY.SK • 5 August 2019, 09:14 • 2 min
Nenávisť nemá v USA miesto, vyhlásil Trump

WASHINGTON - Donald Trump sa vyjadril k dvom víkendovým streľbám, ktoré sa odohrali v USA v mestách El Paso a Dayton. Útočníkov pritom označil za "naozaj vážne duševne chorých".

slovakia

left justify in out

Pri oboch incidentoch zahynulo dokopy 29 ľudí, pričom Trump na situáciu reagoval, že "nenávisť nemá v našej krajine miesto".

 

 

Ako americký prezident pripomenul, problém so streľbami je v USA dlhodobou otázkou, no on sa postará o to, aby sa situácia zlepšila a podobnej trestnej činnosti sa zabránilo. Vraj už hovoril s ministrom spravodlivosti Williamom Barrom, riaditeľom Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a členmi Kongresu o tom, čo je možné urobiť, aby sa zabránilo tomuto druhu násilia.

 

 

Donald Trump zároveň zložil poklonu policajným zložkám, ktoré podľa neho zasiahli naozaj v krátkom čase a vďaka svojej promptnosti zabránili väčšiemu počtu obetí. "V El Pase boli pripravení, boli tam rýchlo. (...) A v Daytone (boli na mieste) za necelú minútu. Len pomyslite na to, čo mohol (strelec) spôsobiť za necelú minútu a policajti konali a zabili ho (...) Bolo to hrozné, ale mohlo to byť oveľa horšie."

 

Prvá zo strelieb sa odohrala v nákupnom centre Walmart v El Pase v štáte Texas, kde strieľal 21-ročný muž Patrick Crusius. Ten pripravil o život 20 ľudí a ďalších 26 zranil. O necelých 13 hodín neskôr sa podobný incident odohral v v Daytone v štáte Ohio, kde strieľal 24-ročný beloch Connor Betts. Ten zabil 9 ľudí a 27 zranil. Polícia ho zastrelila v priebehu jedinej minúty. Za tento čas však Betts stihol vystreliť najmenej 100 rán, pričom za necelých 30 sekúnd zabil osem ľudí vrátane svojej sestry.

 

Prokuratúra prípady vyšetruje ako vnútroštátny terorizmus a uvažuje aj o federálnom obvinení zo zločinu z nenávisti, za čo by Patrickovi Crusiusovi hrozil trest smrti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies