Nemecký kováč vyrobil repliku ukradnutej brány z tábora Dachau

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 07:49 • 2 min
Nemecký kováč vyrobil repliku ukradnutej brány z tábora Dachau

BERLÍN - Ukradnutá železná brána z bývalého koncentračného tábora Dachau v Nemecku s neslávnym nápisom "Arbeit macht frei" (Práca oslobodzuje) sa čoskoro vráti na svoje pôvodné miesto v podobe repliky. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Nemecký kováč z Bavorska Michael Poitner vyrobil repliku železnej brány s pomocou fotografií a náčrtov pôvodnej brány a nápisu. Na výrobe napodobeniny pracoval vo svojej kováčskej dielni neďaleko mesta Dachau na juhu Nemecka.

 

Poitner uviedol dnes pre AP, že spočiatku v ňom vyvolalo rozpor, keď vedel, že má opätovne vytvoriť neslávne známe nacistické heslo. Napokon sa však rozhodol, že je dôležité pomáhať obnoviť pôvodnú tvár tábora Dachau, aby sa nezabudlo na tam spáchané zločiny.

 

Podľa nemeckého kováča bude brána každoročne vítať 800.000 návštevníkov: "Keď prídu na návštevu, zamyslia sa nad prenasledovaním ľudí a že sa to nesmie opakovať ... a tento cynický slogan je toho súčasťou," dodal nemecký kováč.

 

Repliku brány s rozmermi 190x95 cm osadia do pôvodnej konštrukcie v bývalom tábore smrti krátko pred 70. výročím oslobodenia Dachau americkými vojenskými jednotkami, ku ktorému došlo 29. apríla 1945.

 

Koncentračný tábor Dachau, ležiaci neďaleko nemeckého mesta Mníchov, bol prvým nacistickým vyhladzovacím táborom. Založili ho v roku 1933, pričom z 200.000 väznených ľudí tam zahynulo 40.000 osôb. Dachau v súčasnosti slúži ako pamätné miesto.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies