Rusko zastavilo tranzit uhlia z Kazachstanu na Ukrajinu. Väčšina energetických blokov je odstavená

NETKY.SK • 5 November 2021, 13:05 • 2 min
Rusko zastavilo tranzit uhlia z Kazachstanu na Ukrajinu. Väčšina energetických blokov je odstavená

KYJEV – Moskva zastavila tranzit uhlia z Kazachstanu na Ukrajinu. Informoval o tom šéf výboru Najvyššej rady parlamentu pre energetiku, bývanie a verejné služby Andrej Gerus. Na Ukrajine k 4. novembru nefunguje viac ako polovica energetických blokov v tepelných elektrárňach.

slovakia

left justify in out

Energetické bloky sú zastavené

„Máme 88 energetických blokov tepelných elektrární, ktoré vyrábajú elektrickú energiu, čím sa vyrovnáva jadrová energia. Dnes z 88 blokov funguje iba 37. Nefunguje 51. Polovica z nich nefunguje, pretože nie je dostatok paliva. To znamená, že sú pripravené, ale nefungujú,“ povedal poslanec.

 

img

 

Podľa neho pred pár dňami štátna elektráreň Trypilska, najvýkonnejšia elektráreň v Kyjevskej oblasti, prestala fungovať pre pokles dodávok uhlia na minimum. „Toto je vážny problém. Neviem, čo budeme robiť, keď začne prerušovane vypadávať elektrina napríklad v nemocniciach,“ upozornil poslanec. Dodal, že v takýchto prípadoch „normálne vlády v normálnych krajinách“ začnú konať.

 

Dodávky uhlia sú zastavené 

Všetky dodávky na november sú podľa poslanca zablokované. Ruské železnice nepotvrdzujú prechod vagónov s uhlím z Kazachstanu cez Rusko, napísal Gerus v Telegrame.

 

Spresnil, že obmedzenie bolo uvalené len na energetické uhlie, nemá teda vplyv na dodávky koksovateľného uhlia.

 

Gerus koncom októbra oznámil, že od 1. novembra zastavia ruské dodávky uhlia do ukrajinských tepelných elektrární. Informáciu potvrdilo ruské ministerstvo pre hospodársky rozvoj. Ako upresnili, je to pre rastúci dopyt po energetickom uhlí v Rusku. Zároveň budú budú ruské spoločnosti v novembri pokračovať v dodávkach iných druhov uhlia na Ukrajinu.

 

img

 

Šéf ukrajinského ministerstva energetiky Herman Galuščenko v septembri poznamenal, že Ukrajina neplní plány na akumuláciu zásob uhlia na vykurovaciu sezónu a má v úmysle zvýšiť vlastnú ťažbu a dovoz. Premiér Denis Shmugal zase ubezpečil, že krajina je stopercentne pripravená na vykurovaciu sezónu v podmienkach európskej energetickej krízy.

 

Ukrajina požiadala susedné krajiny o núdzovú pomoc

Ukrajina bola nútená využiť núdzovú pomoc z elektrizačnej sústavy Bieloruska, jej približný objem bol cca 3500 MWh. Ukrajina tiež požiadala elektrizačnú sústavu Slovenska o núdzovú pomoc vo výške 100 MW, informoval tlačový servis prevádzkovateľa prepojenej elektrickej siete štátnej spoločnosti Ukrenergo.      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies