Neuveriteľný nepálsky šerpa prepisuje históriu, najvyššiu horu sveta zdolal už 28-krát

NETKY.SK • 23 Máj 2023, 12:30 • 2 min
Neuveriteľný nepálsky šerpa prepisuje históriu, najvyššiu horu sveta zdolal už 28-krát

KÁTHMANDU - Nepálsky horolezec Kami Rita vystúpil v utorok po rekordný 28. raz na vrchol Mount Everestu. Najvyššiu horu sveta tak zdolal už druhýkrát v priebehu týždňa a prekonal svoj predošlý rekord v počte výstupov, ktorý držal spoločne s ďalším nepálskym šerpom.

slovakia

left justify in out

Šerpa Kami Rita vystúpil na Everest po juhovýchodnom hrebeni, pričom podľa svojho zamestnávateľa Seven Summit Treks je už na ceste dolu. "Liezol spolu s klientmi, na podrobnosti však ešte čakáme," dodala spoločnosť.

 

Kami Rita (53) prvýkrát vystúpil na 8848 metrov vysokú najvyššiu horu sveta v roku 1994. Odvtedy zdolal Mount Everestu takmer každý rok. V roku 2019 dokonca vystúpil na vrchol dvakrát v priebehu šiestich dní. Na Everest vystúpil minulú stredu po 27. raz a bol tak aj držiteľom predošlého rekordu, ktorý od pondelka zdieľal s ďalším nepálskym horolezcom a šerpom Pasangom Dawaom (46).

 

Zahraničným horolezcom s najvyšším počtom výstupov na Everest je Brit Kenton Cool, ktorý minulý týždeň zdolal túto horu po 17. raz. V Nepále sa nachádza osem z desiatich najvyšších vrcholov sveta. Tamojšie úrady vydali na túto sezónu, ktorá trvá od mája do začiatku júna, povolenia na výstup na Everest dovedna 478 zahraničným horolezcom. Keďže väčšina z nich potrebuje na takúto expedíciu horského sprievodcu, ktorými sú obvykle šerpovia, o výstup by sa malo celkovo pokúsiť vyše 900 ľudí.

 

Podľa nedávnych údajov nepálskeho ministerstva cestovného ruchu sa na Everest v tejto sezóne vydalo už vyše 450 horolezcov. O život pri výstupe prišlo od apríla v rôznych častiach hory najmenej 11 z nich vrátane troch nepálskych sprievodcov. Reuters uvádza, že k posledným dvom úmrtiam došlo počas uplynulého víkendu, pričom ďalší dvaja horolezci sú už tri dni nezvestní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies