Kto chce dostať ponožky? Komu vonia v byte Diava a kto dodržuje rusínske tradície?

NETKY.SK • 22 December 2020, 16:55 • 2 min
Kto chce dostať ponožky? Komu vonia v byte Diava a kto dodržuje rusínske tradície?

SLOVENSKO - Pred blížiacimi sviatkami sme oslovili politikov a vedcov s otázkou ako strávia tieto Vianoce. Odpovede niektorých z nich, nájdete v tomto článku. Dozviete sa tiež, čo odkazujú vám, našim čitateľom.

slovakia

left justify in out

 Sú známi z médií, niektorí zastávajú vysoké funkcie, iní pomáhajú Slovensku v boji s pandémiou. V súkromí domova, za zatvorenými dverami sú to ľudia, ktorí doma upratujú, hrajú sa s deťmi, či varia.

Niektorí nám odpovedali priamo na položené otázky, iní nám zaslali svoje vyjadrenie.

 

 

img

 

Je predsedom Bratislavského samosprávneho kraja a v parlamentných voľbách 2020 bol za stranu SaS zvolený za poslanca NR SR. Ako vyzerajú Vianoce Juraja Drobu

 

1. Ako a s kým budete tráviť vianočné sviatky?

 

„ Vianoce sú pre mňa naozaj výnimočným sviatkom. Spájajú sa s pokojom a pohodou v kruhu najbližších. Dlhodobo sa mi darí odolávať komerčnému tlaku Vianoc. O to viac si užívam prítomnosť milovaných osôb a kľud.Tradične ich budem tráviť s rodičmi a so synom."


2. Dodržujete cez Vianoce nejaké typické slovenské tradície, či nejakú Vašu špeciálnu rodinnú tradíciu?

 

„U nás sa tradícií držíme. Na Štedrý deň jeme málo, i keď zlaté prasiatko som ešte nevidel, a okolo šiestej začne Štedrá večera. Začíname ju oplátkami s medom a vlašskými orechmi, pokračujeme rybacou polievkou a kombináciou kaprích podkovičiek a rybieho filé so šalátom."

 

img

 

„Darčeky sa rozbaľujú po večeri. Pri stole nesmie chýbať ani prestretý jeden prázdny tanier pre všetkých tých, ktorí nemôžu byť na Štedrý večer s nami pri stole." 

 

3. Keďže tento rok budú Vianoce pre nás všetkých iné ako po minulé roky, vnímate niečo na tejto situácii pozitívne?

 

„To, že sme zdraví a môžem stráviť tento pokojný čas v úzkom kruhu rodiny."


4. Čo by ste odkázal, poprial našim čitateľom?

 

„Všetkým čitateľom želám najmä veľa zdravia, trpezlivosti, všetci sme už unavení, ale nesmieme sa vzdávať. Nie každý to má jednoduché, ale treba veriť, byť zodpovední a dúfam, že v tom 2021 sa to už otočí k lepšiemu."

 

img

 

Ing. Pavol Čekan, PhD. v roku 2016 založil biotechnologický startup MultiplexDX, ktorý výrazne posúva diagnostiku rakoviny. Jeho spoločnosť MultiplexDX tiež pomáha Slovensku v boji s pandémiou, okrem iného darovala štátu aj v prvej aj v druhej vlne 100 000 PCR testov na koronavírus.

 

1. Ako a s kým budete tráviť vianočné sviatky?

 

„Sviatky budem tráviť s mojou manželkou Marínou, našimi troma synmi Ivankom, Nikolaiom a Alexom a babkou Mariou."

 

2. Dodržujete cez Vianoce nejaké typické slovenské tradície, či nejakú Vašu špeciálnu rodinnú tradíciu?


„My dodržujeme rusínske tradície a preto máme aj tradičnú rusínsku večeru, kde nemôže chýbať mačanka, bobaľky, kapustnica, pirohy, oblátky s medom, atdˇ."

 

„Večeriame tak, aby nikto nevstal od stola a spievame rusínske a slovenské koledy. Spoločne sa pomodlíme a chlapci sa strašne tešia na darčeky."

 

img

 

3. Keďže tento rok budú Vianoce pre nás všetkých iné ako po minulé roky, vnímate niečo na tejto situácii pozitívne?


„Teším sa na oddych s rodinou. Teším sa na čas s chlapcami a Marinou. Budeme viac spolu. Pôjdeme do prírody a budeme spolu hrat spoločenské hry, pozerať televízne programy."

 

„A kto vie, možno vyberiem husle a aj si zaspievame a zatancujeme. Vždy sa teším na Vianoce práve preto, že sa mi zastaví pracovný čas a mám možnosť stráviť nerušene čas s mojou rodinou. To ani pandémia nezmení."

 

img

 

4. Čo by ste odkázal, poprial našim čitateľom?


„Prosím, zabudnite počas Vianoc na tento ťažký rok. Vychutnajte si spoločný čas s rodinou a prosím, netrápte sa. Každá pandémia, každý bôľ, každé nešťastie či starosť skončí."

 

„A práve rodinná pohoda, láska a šťastie ten koniec dokáže priblížiť. Šťastné, veselé a Bohom požehnané Vianoce prajem Vám všetkým a všetko len to najlepšie do novéhu roku, nech je plný zdravia, šťastia, požehnania a splnených snov."

 

img

 

Slovenský občiansky aktivista, bloger a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky. Je takisto nositeľom ocenenia Biela vrana, ktoré každoročne udeľuje Aliancia Fair-play a VIA IURIS.

Čo nám prezradil Ján Benčík

 

1. Ako a s kým budete tráviť vianočné sviatky?

 

„S manželkou s ktorou žijeme spolu už viac ako 45 rokov a s dospelým mladším synom, ktorý býva s nami. Počas sviatkov nás príde pozrieť aj starší syn s partnerkou a dvomi synmi - našimi vnukmi."

 

2. Dodržujete cez Vianoce nejaké typické slovenské tradície, či nejakú Vašu špeciálnu rodinnú tradíciu?

 

„Pred Štedrovečernou večerou zvyčajne niekto z nás prečíta text o Ježišovom narodení z Lukášovho Evanjelia. Večeru začíname oplátkami s medom a cesnakom."

 

img

 

„Nasleduje kapustnica s mäsom a klobásou a vyprážané rybie filé. Kapra totiž nikto z nás neobľubuje. Záver samozrejme patrí vianočnému pečivu, ktoré vždy obetavo a s láskou napečie manželka."

 

3. Keďže tento rok budú Vianoce pre nás všetkých iné ako po minulé roky, vnímate niečo na tejto situácii pozitívne?

 

„Pozitívne bude ak budeme všetci zdraví a sviatky strávime vo vzájomnej láske a porozumení."

 

4. Čo by ste odkázal, poprial našim čitateľom?

 

„Hlavne zdravie a nech si dávajú na seba pozor. Epidémia, ktorá ovplyvňuje od jari naše životy, nie je vymyslená a reálne nás všetkých ohrozuje."

 

img

 

Politik a súčasný minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Zároveň je podpredsedom hnutia Sme Rodina. Čo nám povedal o jeho Vianociach, minister Milan Krajniak

 

1. Ako a s kým budete tráviť vianočné sviatky?

 

„S manželkou, dcérou a svokrom bývame spolu na Štedrý večer, v nasledujúce dni navštevujeme súrodencov. Tento rok, to žiaľ budeme musieť obmedziť."

 

2. Dodržujete cez Vianoce nejaké typické slovenské tradície, či nejakú Vašu špeciálnu rodinnú tradíciu?

 

„Celý Štedrý deň až do večere držíme pôst. Na úvod Štedrovečernej večere si dáme oplátky s medom a cesnakom. Potom ako predjedlo ochutnáme s viacerých druhov ovocia, ktoré si namáčame do medu."

 

img

 

„Namiesto tradičnej ryby sme so svokrom už pred rokmi prešli na iné menu, takže sa tešíme na vyprážaný bravčový rezeň s majonézovým a zemiakovým šalátom. Kapustnica samozrejme nemôže chýbať."

Minister  Krajniak nám tiež prezradil, že jeho vytúženým darčekom v detstve bolo lego.

 

 „Mama spomína, že som nechcel chodievať zo škôlky domov, lebo som sa rád hral s legom. Tak mi ho Ježiško doniesol pod stromček a veľmi som sa z toho tešil" 

 

I to, čo by ho pod stromčekom, ktorý musí byť živý, aby v dome voňalo ihličie, potešilo tento rok. 

„Už roky mi Ježiško najväčšiu radosť robí drobnosťami, napríklad ponožkami s veselými motívmi"

 

img

 

Slovenská právnička, politička a v súčasnosti ministerka spravodlivosti SR. Čo nám o sviatkoch prezradila Mária Kolíková?

 

1. Ako a s kým budete tráviť vianočné sviatky?

2. Dodržujete cez Vianoce nejaké typické slovenské tradície, či nejakú Vašu špeciálnu rodinnú tradíciu?

 

„Vianočné sviatky budem tráviť so svojou najbližšou rodinou. A čo sa týka tradícií, tak úplne typické pre našu rodinu je, že musíme mať kapra. Musíme mať aspoň jednu, alebo zopár podkovičiek naozajstných kapríkov, vysmažených. To proste musí byť a musí byť k tomu, samozrejme, zemiakový šalát a musí byť aj kapustnica. No a potom musí byť vianočný stromček a musia byť pod ním darčeky a musia ich rozbaľovať tie najmladšie deti."

 

img

 

3.Keďže tento rok budú Vianoce pre nás všetkých iné ako po minulé roky, vnímate niečo na tejto situácii pozitívne?

 

"Ťažko hľadať pozitíva. Vnímam však, že korona nás trochu spomaľuje a osobitne mňa, ako členku vlády, spomalila ešte skôr ako som si myslela, keďže som musela byť v karanténe. To je asi jediné, čo by sa dalo vnímať možno aj trochu pozitívne, pretože tieto dni som trávila s celou mojou rodinou a s mojimi deťmi. Síce v nervozite ako dopadnú testy, ale na druhej strane si to deti užívali."

 

4. Čo by ste odkázala, popriala našim čitateľom?

 

„Prajem všetkým Vianoce pokiaľ možno pokojné, šťastné. Užite si ich s vašimi najbližšími, urobte všetko pre to, aby ste sa chránili a aby sme si ďalšie sviatky mohli užiť so všetkým, čo k tomu patrí a so všetkými, s ktorými sa chceme naozaj stretnúť."

 

img

 

Právnička, aktivistka, politička a predsedníčka strany Progresívne Slovensko. Ale i mama a žena. Ako bude tráviť tieto Vianoce Irena Bihariová?

 

„ Za posledný rok a pol som strávila rekordne najviac času prácou na úkor rodiny a detí. Preto som si dala záväzok, že už týždeň pred Vianocami odstavím prácu na nevyhnutné minimum a budem sa plne venovať veciam, ktorými rada trávim predvianočný čas, teda upratovaniu a pečeniu. V tieto dni nesmie chýbať vôňa Diavy, opratých záclon a vianočného pečiva"  

 

„ Po Štedrej večeri u nás závladne pohoda. Ako i po ďalšie vianočné dni,strávim ich s rodinou hraním spoločenských hier, ktoré deti dostanú pod stromček. Budeme stavať lego, pozerať rozprávky a popritom chrúmať medovníky.

Najviac sa teším na večere pri nových knižkách. 

 

Predsedníčka strany PS sa tiež vyjadrila k tomu, či ju obmedzia sprísnené opatrenia. 


„Okrem mojich rodičov nezvykneme podnikať žiadne návštevy, takže v tomto smere dodržiavať protiepidemiologické opatrenia pre nás nepredstavujú zásadnejší problém. "

 

img

 

Minister hospodárstva a zároveň predseda strany Sloboda a Solidarita, nám tiež poskytol krátke vyjadrenie.

 

" Sviatky budem tráviť v kruhu najbližšej rodiny. Dúfam, že sa mi aspoň na pár dní podarí mať vypnutý telefón a tiež, že nebudem musieť reagovať ani na emaily. " 

 

Keďže je Richard Sulík známy i svojim skvelým kuchárskym umením, môžeme predpokladať, že štedrú večeru bude pripravovať pre svoju rodinu on. 

 

 

img

 

Všetkým, ktorí si napriek pracovnej zaneprázdnenosti i povinnosťiam doma, našli čas a dovolili tak našim čitateľom nazrieť k nim domov, chcem úprimne poďakovať. 

 

Nech sú tieto sviatky pre Vás i čitateľov pokojné a pekné. Nech si ich čaro nenecháte vziať pandémiou ani ničím iným. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies