Nemecko ukončí využívanie uhoľnej energie do roku 2030

NETKY.SK • 15 Október 2021, 18:24 • 2 min
Nemecko ukončí využívanie uhoľnej energie do roku 2030

BERLÍN - Na zelenších riešeniach sa zhodli tri víťazné strany, ktoré vytvoria budúcu vládu.

slovakia

left justify in out

Nemecko sa bude usilovať ukončiť využívanie uhoľnej energie namiesto plánovaného termínu v roku 2038v roku 2030. Vyplýva to z počiatočnej dohody medzi troma politickými stranami, ktoré pravdepodobne budú tvoriť novú vládnu koalíciu. Informuje o tom agentúra AFP.

 

img

 

"Na splnenie cieľov v súvislosti s ochranou klímy je nevyhnutné urýchlené ukončenie využívania uhoľnej energie. Ideálne by sa to malo dosiahnuť v roku 2030," uvádza sa v texte dohody medzi Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD), Zelenými a liberálnou Slobodnou demokratickou stranou (FDP).

 

Všetky tri strany budú tvoriť základ pre nadchádzajúce koaličné rokovania. V piatok vyhlásili, že dosiahli predbežnú dohodu o vytvorení budúcej koaličnej vlády.

 

img

 

Voľby do nemeckého Spolkového snemu sa konali v nedeľu (26. septembra). Víťazná SPD získala 25,7 percenta hlasov a za blok CDU/CSU hlasovalo 24,1 percenta voličov. Tretí skončili Zelení, pre ktorých je zisk 14,8 percenta hlasov najlepším výsledkom v ich dejinách, aj keď zaostali za predvolebnými očakávaniami. Polepšili si liberáli z FDP, ktorí dostali 11,5 percenta hlasov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prichádza zmena - voľby v Nemecku vyhrali Sociálni demokrati



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona