Nemeckí ministri vyzývajú na zmiernenie napätia vo vzťahoch s Tureckom

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 16:35 • 2 min
Nemeckí ministri vyzývajú na zmiernenie napätia vo vzťahoch s Tureckom

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí dnes vyhlásil, že je v spoločnom záujme členských krajín Európskej únie nenechať Turecko ako svojho partnera z NATO "odchýliť sa viac na východ".

slovakia

left justify in out

Sigmar Gabriel po stretnutí ministrov zahraničných vecí a obrany EÚ v Bruseli povedal, že to je jeden z dôvodov, prečo je potrebné znížiť napätie vo vzťahoch s Tureckom po diplomatickej roztržke, ktorú vyvolali plány tureckých politikov viesť v krajinách EÚ kampaň na podporu zmien v tureckej ústave.

 

"Dokonca aj vtedy, keď bolo Turecko vojenskou diktatúrou, nikto nechcel spochybniť jeho členstvo v NATO. Malo to tie isté príčiny ako dnes: Nechceme umožniť, aby sa odchýlilo zlým smerom," zdôraznil dnes Gabriel.

 

Nemeckého ministra zahraničných vecí podporila ministerka obrany Ursula von der Leyenová: "Pre nás je rozhodujúce, aby sme teraz znížili napätie... aby sme boli znova objektívnejší vo veci tónu."

 

Gabriel dodal: "Jedna vec je istá. Všetci máme záujem na tom, aby sa vnútropolitické napätie z Turecka neprenášalo do Nemecka." Súčasne však zdôraznil, že je normálne, ak sa chcú tureckí politici prihovoriť svojim spoluobčanom v EÚ.

 

Nemecká vláda ostro odsúdila prirovnanie moderného Nemecka k nacistickému, povedal dnes hovorca kancelárky Angely Merkelovej. Steffen Seibert reagoval na nedeľňajšie vyjadrenie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý obvinil Nemecko z "nacistických praktík", pretože zabránilo tureckému ministrovi vystúpiť na mítingu.

 

Seibert zdôraznil, že Nemecko a Turecko spájajú silné spoločenské, hospodárske i vojenské vzťahy, zároveň však priznal, že momentálne Berlín a Ankaru rozdeľujú "ďalekosiahle názorové nezhody".

 

Tureckí predstavitelia majú podľa jeho slov právo na rovnakú slobodu slova a zhromažďovania sa ako ostatní ľudia v Nemecku. Ich vystúpenia však musia byť transparentné a povolené miestnymi orgánmi.

 

"Musíme si zachovať chladnú hlavu," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies