Premiér sa vyjadril k účinnosti antigénových testov a negatívnym výsledkom z testovania

NETKY.SK • 28 Október 2020, 16:45 • 2 min
Premiér sa vyjadril k účinnosti antigénových testov a negatívnym výsledkom z testovania

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí sa zúčastnia na celoplošnom testovaní a budú mať potvrdenie o negatívnom výsledku, budú môcť od pondelka žiť relatívne slobodne. Citlivosť antigénových testov je oproti očakávaniam dvojnásobná. Ukázali to výsledky testovacej štúdie Fakultnej nemocnice Praha Motol, ktoré na stredajšej tlačovej konferencii predstavil predseda vlády Igor Matovič.

slovakia

left justify in out

Čaká nás celoplošné testovanie 

Podľa predsedu vlády SR negatívni ľudia s certifikátom si budú môcť ísť nakúpiť napríklad do obuvi. V prípade pozitívneho výsledku odchádzajú ľudia do desaťdňovej karantény. Na Slovensku bude v sobotu 31. októbra a nedeľu 1. novembra od 7:00 do 22:00 celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19. Ak budú ľudia dodržiavať abecedné poradie na odberných miestach, nebudú sa podľa premiéra tvoriť dlhé rady. Dodal, že v niektorom z odberných miest sa, samozrejme, môžu vytvoriť.

 

img


Seniori nad 65 rokov nemajú podľa Matoviča zakázané ísť na testovanie. Ak chcú, môžu ísť. V prípade, že im vedia blízki zabezpečiť nákupy a viac-menej nikde nechodia, odporúča im ostať doma.

Vláda SR na dnešnom rokovaní schválila predĺženie zákazu vychádzania od pondelka 2. novembra do nedele 8. novembra, a to od 5:00 do 1:00 nasledujúceho dňa. 

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Zákaz vychádzania bude platiť do 8. novembra! Vláda SR informovala aj o výnimkách

Podľa zverejneného uznesenia vlády kabinet odporúča hlavnému hygienikovi vydať vyhlášku pre zamestnávateľov či prevádzkovateľov, aby si mohli pýtať potvrdenie o negatívnom výsledku pri vstupe do ich objektov. Na to, či to môžu požadovať a či to nie je porušenie GDPR, premiér povedal, že to sú otázky na právnikov.

 

Čo sa týka antigénového testu, tak predtým sa rátalo s citlivosťou okolo 30 percent, štúdia ukázala, že ich senzitivita je 67 %. Z výsledkov štúdie tiež vyplýva nulová chybovosť pri určení falošnej pozitivity.

 

img


Podľa premiéra sú výsledky tejto štúdie mimoriadne cenným argumentom na to, že celoplošné testovanie má zmysel. Antigénový test je podľa neho výborný doplnok na plošné a veľmi rýchle identifikovanie ľudí, ktorí majú najväčšiu vírusovú nálož, a teda najväčší predpoklad byť najinfekčnejšími. "Zlatým štandardom popri tom zostáva klasické PCR testovanie," povedal Matovič.

 

Určí aj bez príznakov 
Štúdia tiež dokázala, že každý pacient, ktorého zachytil antigénový test a vyhlásil za pozitívneho, je aj v skutočnosti pozitívny. "To, čo je ešte veľmi zaujímavé z tejto štúdie je, že až 44 percent pacientov, ktorí nemali žiadne príznaky, zachytil aj tento antigénový test," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že je to mimoriadne vysoké číslo.

 

img

 

Zaberajú aj počas liečby 

Potvrdzuje sa podľa neho aj to, že sú tieto testy približne dva dni pred nástupom príznakov dobre použiteľné na detekciu ochorenia COVID-19 a tiež počas piatich dní klinických príznakov, keď sa ochorenie rozvíja. Ide teda o približne sedemdňové diagnostické okno.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies