Problémový supertalent Balotelli kope v druhej lige. Zažije jeho kariéra renesanciu?

NETKY.SK • 11 Február 2021, 19:33 • 2 min
Problémový supertalent Balotelli kope v druhej lige. Zažije jeho kariéra renesanciu?

Futbalové ihriská spoznali počas rokov mnoho hráčov, ktorým sa predpovedala žiarivá budúcnosť, svoj potenciál však naplniť nedokázali. Patrí medzi nich aj Mario Balotelli, ktorý viac pútal pozornosť výstrelkami mimo trávnikov.

slovakia

left justify in out

Rodák z Palerma odštartoval svoju kariéru v roku 2006 Lumezzane, kde sa už v pätnástich rokoch prebojoval do prvého tímu. Jeho talent si vtedy všimli zástupcovia slávnej Barcelony, no po neúspešnej skúške zamieril do milánskeho Interu. Práve počas pôsobenia u Nerazzurri sa o ňom začalo hovoriť ako o jednom z najväčších talentov na svete. V novembri 2008 sa stal vo veku 18 rokov a 85 dní najmladším strelcom Interu v Lige majstrov a svet mu ležal pri nohách. Rozprávka však nemala dlhé trvanie.

 

Balotellimu sa nechcelo dodržiavať prísne tréningové metódy kouča Josého Mourinha. Upadol teda v jeho nemilosť a portugalský stratég ho vyradil z kádra. V marci 2010 si pohneval fanúšikov, keď sa v televíznom programe objavil v drese nenávideného rivala, AC Miláno. Asi každému bolo jasné, že sa jeho pôsobenie v Interi chýli ku koncu.

 

 

Záchranné laso mu v lete 2010 hodil jeho bývalý tréner z Interu, Roberto Mancini, ktorý ho za takmer 22 miliónov libier priviedol do Manchesteru City. Hoci Super Mario v Premier League ukázal, že futbal hrať nezabudol, disciplinárne prehrešky sa množili a mladý futbalista sa čoraz častejšie objavoval na titulných stranách bulvárnych plátkov.

 

Balotelli bol opísaný ako veľké dieťa, ktoré nevie, ako naložiť so slávou a peniazmi. Pred zápasmi navštevoval striptízové bary, kvôli neopatrnej manipulácii s pyrotechnikou zapálil vlastný dom, počas rozcvičky si nevedel obliecť rozlišovák a stal sa hitom internetu, mal však aj inú stránku. Raz daroval bezdomovcovi tisíc dolárov, inokedy si išiel prehovoriť do školy s chlapcom, ktorý šikanoval jeho fanúšika.

 

 

V roku 2012 pomohol tromi gólmi priviesť podceňovanú reprezentáciu Talianska do finále Majstrovstiev Európy, no išlo o jeho posledný veľký moment v kariére. Pôsobenia v AC Miláno a v Liverpoole nedopadli podľa jeho predstáv. Po angažmánoch v NiceMarseille sa ho v roku 2019 ujal maličký klub z Brescie, ktorý sa v tom čase vrátil medzi taliansku elitu. Ani tu nepochodil, odmietal trénovať a po zostupe klubu do Serie B s ním vedenie rozviazalo zmluvu. Zdalo sa, že vyhasínajúca hviezda je definitívne odpísaná.

 

30-ročný Balotelli si neúspešne hľadal nový tím. Napokon sa nad ním zľutoval magnát Silvio Berlusconi, bývalý majiteľ AC Miláno, ktorý kúpil maličký klub z Monzy a dostal ho zo štvrtej do druhej ligy. Mario dostal poslednú šancu a v decembri minulého roka podpísal zmluvu na sedem mesiacov. Jeho staronový šéf, riaditeľ Adriano Galliani, bol nekompromisný, naordinoval mu prísnu diétu a futbalista musel každé ráno nadriadenému posielať fotografie svojej váhy. Balotelli zhodil za 20 dní 5 kilogramov a vo svojom prvom zápase v novom drese hneď skóroval.

 

 

„Poriadne som sa s ním porozprával. Povedal som mu, že toto je jeho absolútne posledná šanca. Mario je hráč, ktorého fyzické a technické schopnosti mu mali dovoliť dokázať toho v kariére omnoho viac. Ukázal záblesky skvelej kvality. Nerozumiem tomu, prečo by nemohol byť ešte lepší, veď má len 30 rokov,“ prezradil Galliani pre denník La Gazzetta dello Sport.

 

Monza v súčasnosti mieri za postupom do Serie A, a ak bude futbalový rebel sekať dobrotu aj naďalej, vedenie sa nebráni predĺženiu spolupráce. Balotelli by si tak opäť mohol zahrať proti Juventusu, AC Miláno a ďalším slávnym tímom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies