Nemeckej kancelárke udelil Harvard čestný doktorát z práva

NETKY.SK • 31 Máj 2019, 08:39 • 2 min
Nemeckej kancelárke udelil Harvard čestný doktorát z práva

WASHINGTON - Nemecká kancelárka Angela Merkelová si na pôde Harvardovej univerzity v USA prevzala počas včerajšieho dňa čestný doktorát z práva. Stalo sa tak pri príležitosti výročia založenia tejto elitnej vzdelávacej inštitúcie.

slovakia

left justify in out

Ďalší členovia čestných akademických titulov boli bývalá prezidentka Harvardovej univerzity Drew Faustová a zakladateľ Národného múzea afroamerickej histórie a kultúry (NMAAHC) vo Washingtone Lonnie Bunch.

 

 

Merkelová bola zvolená za kancelárku Nemecka v roku 2005 a momentálne vykonáva štvrté funkčné obdobie v tomto úrade, ktoré by malo byť podľa jej slov už posledné. Prezident Harvardovej univerzity Lawrence Bacow označil nemeckú líderku za jednu z "najvplyvnejších štátnikov súčasnosti".

 

img

 

Merkelová prišla na univerzitu po tom, ako jej strana, Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU), skončila v nedávnych nemeckých voľbách do Európskeho parlamentu na prvom mieste. Merkelová vo svojom následnom prejave uviedla, že nová generácia lídrov musí "strhnúť múry ignorancie" a odmietnuť izolacionizmus, aby tak mohla prekonať globálne problémy, akými sú terorizmus či klimatické zmeny.

 

 

Kancelárka ďalej varovala pred nebezpečenstvami nacionalizmu a nepriamo poukázala na svoju niekdajšiu kritiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, hoci jeho meno nespomenula. Absolventom popísala, ako vyrastala za Berlínskym múrom v bývalom východnom Nemecku a pripomenula aktuálnu hrozbu "múrov prízemnosti".

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies