Sex, ku ktorému došlo bez súhlasu zúčastnených, je znásilnením

NETKY.SK • 17 Február 2021, 11:05 • 2 min
Sex, ku ktorému došlo bez súhlasu zúčastnených, je znásilnením

Nie len žena, ale aj muž môže zažiť sexuálne násilie alebo sa stať obeťou sexuálneho devianta. U mužov je však znásilnenie väčším tabu ako u žien a je nepopulárne o tom vôbec hovoriť. V dnešnej spoločnosti je totiž vo veľkej miere venovaná pozornosť najmä ženám, ktoré zažili sexuálne obťažovanie alebo znásilnenie.

slovakia

left justify in out

 

Aj muži si však môžu prejsť týmito traumatickými zážitkami. V mnohých prípadoch sú práve ženy útočníkmi. Dôvodom býva alkohol, prehnaná vášeň alebo psychické poruchy.

 

img

 

Na internetovom fóre Reddit muži opísali svoje frustrujúce zážitky

 

" Na vysokej som sa vrátil z baru, došiel domov a zaspal som. Kamarátka zaklopala na naše dvere a spýtala sa môjho spolubývajúceho, či som doma. Keďže ju poznáme, pustil ju dnu a prvé, čo spravila, bolo, že na mňa vletela a začala to robiť, pričom som bol stále mimo. Spolubývajúci vbehol do izby a spýtal sa, či má aspoň kondóm a keď povedala, že nie, vyhodil ju z domu. Najhoršie je, že si z toho každý robil srandu a ľudia sa smiali, že je to najľahší sex môjho života."

 

 

img

 

" Znásilnila ma priateľka môjho spolubývajúceho. Tiež na vysokej, druhý ročník. Bola veľmi príťažlivá, no jej priateľ, spolubývajúci, bol príšerným partnerom. Neustále sa hádali a viackrát som musel osobne zasiahnuť do ich fyzického konfliktu. Jeden večer išli oni dvaja do klubu a zavolali aj mňa, sľubujúc, že mi prinesú dievča. Noc šla veľmi dobre, no nejak sme sa jednoducho nezblížili. Zrazu ma však za rozkrok začala chytať práve priateľka môjho spolubývajúceho.
Napokon sme sa však vrátili na byt a tí dvaja sa znovu hádali. Alkohol však začal účinkovať a videl som hmlisto a samozrejme, nakoniec som skončil mimo. Zobudil som sa však na pocit vlhkosti v mojich intímnych častiach a okamžite som sa vydesil. "Čo to ku*va robíš?" "No on ma nevyje*e," znela odpoveď. Následne som ju vyhodil a nazvala ma zm*dom. Paradoxne sa stále vídame, no bojím sa ju osloviť a vytiahnuť tú tému znovu. "

 

img

 

" Bolo to s mojou sestrou. Mohla mať osemnásť, ja som mal trinásť. Raz prišla domov opitá spolu s jej kamarátkou. Pozeral som telku a oni robili nejaké hlúposti. O pätnásť minút však prišla do mojej izby a začala sa so mnou rozprávať o čudných veciach. Ako malý chalan som nechápal, o čo jej ide, no ona vyhlásila, že chce byť pripravená na vysokú. Vyzliekla ma, ja som sa snažil zakryť, no nakoniec sa na mňa navalila a stalo sa to. Až doteraz som to nikomu nepovedal. Ak by 18-ročný chalan takto znásilnil 13-ročné dievča, svet by to bral inak, no ide o to isté. "

 

Ak sa vám to zdá neuveriteľné, naozaj sa to deje.  Ženy sa nebránia obchytkávaniu pohlavných orgánov aj napriek zjavnému nezáujmu druhej strany, alebo majú potrebu si vyskúšať byť za "zlé dievča."

 

img

 

„Všeobecne prevláda pocit, že muži nemôžu byť znásilnení,“ potvrdzuje lekárka Lotti Helströmová. Podľa nej môžu muži pri takomto type napadnutia trpieť viac ako ženy. A to aj po psychickej či fyzickej stránke. „U mužov existuje väčšie riziko, že môžu dostať posttraumatickú stresovú poruchu.“

 

Na Slovensku, podľa paragrafu 300/2005 Z. z. – Trestný zákon § 199 ods. 1, sa v slovenskom právnom poriadku znásilnenie definuje takto: „Kto násilím alebo hrozbou bezprostredného násilia donúti ženu k súloži alebo kto na taký čin zneužije jej bezbrannosť, potrestá sa odňatím slobody na päť rokov až desať rokov.“
Zákon privileguje ženu.

 

img


Dôvodom je, že sa vždy predpokladalo, že znásilnená môže byť iba žena. Muža údajne nie je možné fyzicky znásilniť.

Amnesty International Slovensko spustilo  kampaň s názvom  Hovorme o súhlase, ktorej cieľom je podporiť zmenu právnej definície znásilnenia a posilniť verejnú diskusiu o súhlase v sexuálnych vzťahoch.

 

Kampaň má tendenciu zvyšovať povedomie o škodlivých mýtoch a stereotypoch, zmeniť zastaralé zákony o znásilnení a sexuálnom náslí a pomôcť ľuďom, ktorí zažili znásilnenie alebo sexuálne násilie. te v roku 2016 si podľa priskumu Eurobarometer takmer polovica ľudí na Slovensku myslela, že sex bez súhlasu je za istých okolností ospravedlniteľný.

 

Rozdiel medzi dobrovoľnou a nedobrovoľnou sexuálnou aktivitou je prozaický: Ak so sexuálnou aktivitou súhlasia všetci a všetky zúčastnené, všetko je v poriadku. Mlčať alebo nevysloviť „nie“ nie je to isté ako udeliť súhlas.  Ak chceme, aby bola situácia na Slovensku lepšia, musíme o znásilnení a sexuálnom násilí hovoriť. A to sa týka aj MUŽOV AJ ŽIEN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies