Nemecká vláda schválila fond pre jadrový odpad

NETKY.SK • 19 Október 2016, 17:26 • 2 min
Nemecká vláda schválila fond pre jadrový odpad

BERLÍN - Nemecká vláda schválila plán, na základe ktorého prevádzkovatelia jadrových elektrární zaplatia zhruba 23,5 mld. eur do fondu na financovanie uskladňovania rádioaktívneho odpadu, keďže Nemecko sa rozhodlo ukončiť využívanie jadrovej energetiky.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona, ktorý vláda schválila v stredu, ráta s tým, že prevádzkovatelia elektrární budú zodpovední za likvidáciu jadrových reaktorov a zabalenie odpadu. Vláda bude zodpovedná za jeho ďalšie skladovanie.


Nemecké ministerstvo hospodárstva uviedlo, že formálna zmluva s elektrárenskými spoločnosťami sa ešte len musí dohodnúť. Po havárii, ktorá bola pred piatimi rokmi v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima, sa Nemecko rozhodlo do roku 2022 odstaviť všetky svoje jadrové reaktory.

 

Krajina chce do roku 2050 dosiahnuť to, že bude 80 percent elektriny vyrábať z obnoviteľných zdrojov energie. V súčasnosti v Nemecku vyrába elektrinu ešte osem jadrových reaktorov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies