Nemecká prokuratúra odmietla komentovať správy o pilotovi

NETKY.SK • 29 Marec 2015, 16:55 • 2 min
Nemecká prokuratúra odmietla komentovať správy o pilotovi

DUSSELDORF/SEYNE-LES-ALPES - Prokuratúra v nemeckom Düsseldorfe bude informovať o ďalších výsledkoch vyšetrovania v súvislosti so zrútením lietadla spoločnosti Germanwings vo francúzskych Alpách, pri ktorom zahynulo 150 ľudí, najskôr v pondelok.

slovakia

left justify in out

Hovorca prokuratúry dnes zdôraznil, že dovtedy sa úrad k celej záležitosti nebude vyjadrovať. Odmietol tiež komentovať mediálne správy o zdravotnom stave kopilota, ktorý zrejme zámerne spôsobil tragédiu, alebo obsahu záznamu z čiernej skrinky.

 

Podľa dnešného vydania nemeckého denníka Bild mohol mať kopilot Andreas Lubitz ťažkosti so zrakom, konkrétne odlúpenú rohovku, vyšetrovatelia si však nie sú istí, či jeho zrakové problémy mali fyzické alebo psychologické príčiny.

 

Bild dnes tiež napísal, že záznam získaný z hlasového zapisovača v lietadle ukazuje, ako kapitán, ktorého druhý pilot vymkol z kabíny, v snahe dostať sa späť do kokpitu hovorí: "Preboha, otvor tie dvere." Následne podľa správy počuť, ako kapitán na dvere udiera kovovým predmetom a kričí: "Otvor tie prekliate dvere!" Lubitz však neodpovedá a v pozadí počuť výkriky pasažierov krátko pred nárazom lietadla do hory.

 

Bild tiež uviedol, že priateľka Lubitza, učiteľka na strednej škole v malom meste pri Düsseldorfe, nedávno študentom povedala, že čaká dieťa.

 

Ďalšie nemecké noviny Welt am Sonntag citovali vyšetrovateľa, podľa ktorého 27-ročného Lubitza "liečilo niekoľko neurológov a psychiatrov", pričom v jeho byte v Düsseldorfe objavili rad liekov. Policajti tiež podľa zdroja našli osobné poznámky, z ktorých vyplýva, že Lubitz trpel "vážnymi subjektívnymi príznakmi duševného preťaženia".

 

Letecká spoločnosť Lufthansa, ktorá vlastní nízkonákladové aerolínie Germanwings, uviedla, že nevie o psychosomatických ani iných ochoreniach Lubitza. "O tomto nemáme vlastné informácie," citovala hovorcu Lufthansy agentúra Reuters.

 

Na mieste havárie lietadla pokračovali dnes v práci vyšetrovatelia. Francúzsky prokurátor Brice Robin pre agentúru DPA povedal, že prioritou je nájdenie pozostatkov obetí. "Dúfame, že to urobíme do konca budúceho týždňa," uviedol s tým, že následne v druhej fáze príde na rad zaisťovanie trosiek.

 

Robin potvrdil, že sa naďalej pátra po druhej čiernej skrinke, ktorá zaznamenávala letové údaje. Poprel súčasne dohady, že už identifikovali pozostatky kopilota. "Ešte sme neidentifikovali žiadnu obeť, len stopy DNA," povedal Robin. Dodal, že tieto informácie zatiaľ neporovnali s DNA od pozostalých.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies