Nemecká polícia varuje pred nárastom útokov na azylantov i politikov

NETKY.SK • 22 Október 2015, 17:43 • 2 min
Nemecká polícia varuje pred nárastom útokov na azylantov i politikov

WIESBADEN/BERLÍN - Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) varuje pred ďalšími závažnými násilnými činmi xenofóbnych pravicových extrémistov, namierenými proti azylantom, ľuďom pomáhajúcim utečencom i politikom.

slovakia

left justify in out

Hovorca BKA potvrdil dnes správy médií o príslušnom neverejnom hodnotení situácie a hovoril pritom o "skutočne čoraz vážnejšom probléme". V prebiehajúcom roku došlo v Nemecku už k takmer 580 útokom na miesta ubytovania utečencov - po len 198 útokoch v celom minulom roku. Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas vyhlásil, že táto "ohavná bilancia" zahanbuje celé Nemecko, píše agentúra DPA.

 

O hodnotení BKA, ktoré vzniklo niekoľko dní pred útokom nožom na medzičasom zvolenú starostku Kolína nad Rýnom Henriette Rekerovú, informovali predtým noviny Süddeutsche Zeitung a verejnoprávne stanice NDR a WDR. Podľa ich správ sa spolková kriminálna polícia obáva, že terčom páchateľov nenávistných voči cudzincom by sa mohli stať aj prevádzkovatelia ubytovní, politici a osoby, ktoré sú na základe vzhľadu považované za azylantov.

 

BKA dosiaľ v tomto roku zaregistrovala v celom Nemecku 576 trestných činov namierených proti ubytovniam azylantov (stav k 19. októbru). Za 523 činov boli zodpovední "pravicovo motivovaní" páchatelia, pri zvyšných 53 to tiež nemožno vylúčiť, uviedol hovorca úradu Markus Koths. Išlo prevažne o poškodzovanie majetku, propagandistické delikty a podnecovania k nenávisti. Zaznamenaných bolo aj 91 násilných činov, v porovnaní s 28 za celý rok 2014. Patrilo k nim 46 prípadov podpaľačstva, ktorý bolo vlani len šesť.

 

Hovorca dodal, že dosiaľ nejde na spolkovej úrovni o spoločnú stratégiu pravicových extrémistov, ale o miestne aktivity. Podľa správ o hodnotení BKA však úrad varoval, že "agitácia" krajne pravicovej scény sa v budúcnosti bude ďalej zostrovať, pričom jej inak veľmi rôznorodé spektrum nachádza v otázke migrantov "ideologickú zhodu".

 

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas vyhlásil, že nárast násilia motivovaného nenávisťou voči cudzincom je "zahanbujúci pre našu krajinu". "Každý útok na ubytovňu pre utečencov je útokom na našu tolerantnú demokraciu," zdôraznil. Minister vnútra Thomas de Maiziere uviedol, že nemecké orgány nebudú útoky brať na ľahkú váhu.

 

Poslankyňa Spolkového snemu za Zelených Ulla Jelpkeová obvinila úrad BKA, že pridlho podceňoval vplyv xenofóbneho hnutia Pegida v Drážďanoch. Súvislosť medzi jeho podnecovaním proti žiadateľom o azyl a podpaľačskými útokmi na ubytovne pre utečencov je podľa nej jasná.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies