Minister obrany si pripomenul 79. výročie atentátu na Reinharda Heydricha

NETKY.SK • 29 Máj 2021, 12:00 • 2 min
Minister obrany si pripomenul 79. výročie atentátu na Reinharda Heydricha

BRATISLAVA - Minister obrany Jaroslav Naď si dnes v Poluvsí, časť Rajeckých Teplíc, pripomenul 79. výročie operácie Anthropoid, pri ktorej bol spáchaný atentát na na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

slovakia

left justify in out

Súčasťou spomienkového podujatia bol aj 27. ročník Memoriálu Jozefa Gabčíka, ktorý sa uskutočnil za dodržania prísnych protiepidemických opatrení. Do 11-kilometrového behu sa zapojili aj profesionálni vojaci. Pripravené boli tiež statické a dynamické ukážky techniky príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky z 5. pluku špeciálneho určenia.

 

img

„Neutíchajúci hrdinský odkaz Jozefa Gabčíka boj za slobodu a demokraciu je navždy zapísaný v našej vojenskej histórii a naši príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia, ktorého čestný názov je Žilinský pluk Jozefa Gabčíka, sú jeho hrdými nositeľmi dodnes,“ povedal Naď.

 

img

Pietna spomienka spojená s behom na počesť generálmajora in memoriam Jozefa Gabčíka sa uskutočnila v Poluvsí, kde sa 8. apríla 1912 narodil. V lete 1941 rotmajster pechoty v zálohe Jozef Gabčík súhlasil so svojím zaradením do výcviku pre zvláštne úlohy. Následne absolvoval rôzne špeciálne kurzy.

 

Mohlo by vás zaujímať: Jaroslav Naď poďakoval vojakom pri príležitosti Medzinárodného dňa mierových síl OSN

 

Neskôr sa ako jeden z prvých československých vojakov dobrovoľne prihlásil na plnenie špeciálnych úloh na území okupovanej vlasti. V októbri 1941 sa stal veliteľom skupiny Anthropoid, ktorá 27. mája 1942 vykonala atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Ten podľahol následkom atentátu 4. júna 1942.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies