Nedorozumenie medzi vežou a pilotom takmer viedlo k zrážke lietadiel

NETKY.SK • 10 September 2010, 07:20 • 2 min
Nedorozumenie medzi vežou a pilotom takmer viedlo k zrážke lietadiel

Nedorozumenie medzi vežou a pilotom takmer viedlo k zrážke lietadiel

slovakia

left justify in out

img

Nedorozumenie medzi kontrolnou vežou a pilotom takmer spôsobilo tragédiu nad Londýnom.
      Nemecké súkromné lietadlo malo vystúpiť do letovej výšky 3000 stôp (asi 900 metrov), pilot však pokyn veže prepočul a dostal sa až do výšky 4000 stôp, kde sa už nachádzal Boeing 777 Tureckých aerolínií s 232 ľuďmi na palube. Informoval o tom v dnes zverejnenom septembrovom vestníku britský úrad vyšetrovania leteckých nehôd (AAIB).
      K incidentu došlo 27. júla po štarte súkromného lietadla z letiska London City Airport. Turecký stroj sa práve pripravoval na pristátie na letisku Heathrow. Obe lietadlá boli od seba vzdialené len približne 800 metrov v letových výškach 300 metrov nad sebou. Posádka Tureckých aerolínií prehliadla tri varovania kontrolnej veže pred kolíziou, pričom nemecké lietadlo nemalo technické vybavenie na zabránenie zrážke.
      Že nedošlo ku katastrofe je podľa vestníka zásluha pilota tureckého Boeingu, ktorý sedel v pilotnej kabíne na sedadle pozorovateľa. Nemecký stroj zbadal a upozornil na nebezpečenstvo.
      Britský úrad vyzval na povinné vybavenie lietadiel systémami pre zabránenie kolíziám pri letoch nad Londýnom. Hustota dopravy vo vzdušnom priestore na britskou metropolou, v ktorej sa nachádza päť medzinárodných letísk, patrí k najväčším v Európe.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies