Nedisciplinovaní lyžiari môžu byť vykázaní zo zjazdovky alebo aj pokutovaní

NETKY.SK • 15 November 2015, 11:37 • 2 min
Nedisciplinovaní lyžiari môžu byť vykázaní zo zjazdovky alebo aj pokutovaní

BRATISLAVA - Pravidlá správania sa na lyžiarskych tratiach sú po prvý raz záväzne vymedzené a nedisciplinovaným lyžiarom hrozí aj finančná sankcia.

slovakia

left justify in out

Veľká novela zákona o Horskej záchrannej službe je účinná oddnes.

 

Doposiaľ sa tejto problematike venovala iba ministerská vyhláška. Rezort vnútra k zmene pristúpil pre narastajúci počet ťažkých úrazov na lyžiarskych tratiach. Počas zimnej sezóny 2014/2015 vzrástol medziročne počet zásahov HZS o takmer 22 percent.

 

Kým v roku 2010 evidovala 239 ťažkých zranení, v roku 2014 už 656. Dokonca v rokoch 2013 a 2014 vyhasol na zjazdovkách aj ľudský život. Zákon po novom stanovuje pre lyžiarov povinnosti, ktoré sa týkajú smeru jazdy, dostatočného odstupu, spôsobu zastavenia na zjazdovke a ďalších vecí.

 

Prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk sú oprávnení nedisciplinovaných lyžiarov vykázať. Za opakované či hrubé porušenie pravidiel hrozí pokuta do 331 eur. "Pokuty za priestupky môže ukladať príslušný pracovník okresného úradu alebo aj poverení príslušníci Horskej záchrannej služby," vysvetlilo spôsob sankcionovania pre TASR ministerstvo.

 

Diskutovanou bola v procese prijímania novej legislatívy najmä povinnosť nosiť na zjazdovke ochrannú prilbu. Zákon ju napokon prikazuje lyžiarom a snoubordistom mladším ako 15 rokov. V tomto prípade finančnú sankciu ale nestanovuje. "Cieľom totiž nie je sankcionovať, ale chrániť túto najzraniteľnejšiu skupinu," odôvodnilo ministerstvo.

 

V prípade jazdy bez prilby môže prevádzkovateľ trate deťom a mládeži zakázať lyžovať sa na nej. Hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountains Resorts Zuzana Fabiánová vysvetlila, že v ich strediskách, ktoré sú najväčšie na Slovensku, budú dodržiavanie zákonných povinností kontrolovať pracovníci starostlivosti o zjazdovky – Skipatrol.

 

"Konkrétne v prípade detí budú upozorňovať na povinnosť nosiť prilby a poradia, kde si ich môžu v stredisku obstarať," priblížila Fabiánová. V prípade nedodržiavania povinností aj po upozornení podľa nej vykážu takéto osoby zo zjazdovky.

 

Na dodržiavanie povinných prílb pre deti a mládež do 15 rokov vyzvala napríklad aj poisťovňa Uniqa. Jej PR konzultantka Beata Lipšicová vysvetlila, že podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií sú najohrozenejšou skupinou pri úrazoch hlavy deti do šesť rokov.

 

"Z odborných analýz Občianskeho združenia Chráňme naše deti vyplýva, že ochranná prilba dokáže zabrániť úrazom hlavy až v 60 percentách prípadov," uviedla Lipšicová.

 

Riaditeľ oddelenia poistenia osôb Tomáš Ogrodník priblížil, že poisťovňa Uniqa poskytne poistné plnenie v plnom rozsahu aj v prípade, ak by dieťa prilbu na svahu nemalo a utrpelo úraz.

 

Špecialista Allianz - Slovenskej poisťovne Artur Šturmankin naproti tomu vysvetlil, že v úrazovom poistení môžu znížiť poistné plnenie, ak vznik poistnej udalosti nastane v súvislosti s konaním poisteného, ktoré bolo v rozpore so všeobecne záväzným právnym predpisom.

 

"V praxi však posudzujeme každý prípad individuálne. Zvažujeme okolnosti vzniku poistnej udalosti a tiež to, ako uvedené porušenie povinnosti prispelo k vzniku poistnej udalosti," doplnil Šturmankin.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies