Nebezpečná situácia: Nad Bratislavou oslepili pilotov lietadla laserom

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 19:40 • 2 min
Nebezpečná situácia: Nad Bratislavou oslepili pilotov lietadla laserom

BRATISLAVA – Cez víkend došlo nad Bratislavou k nebezpečnej situácii, keď neznáme osoby laserom oslepili pilotov lietadla so 113 cestujúcimi na palube. Polícia prípad vyšetruje.

slovakia

left justify in out

Lietadlo smerovalo z Bratislavy do Londýna, keď nezmámy páchatelia oslepili pilotov laserom. Polícia začala pátranie po osobách, ktoré takýmto nerozvážnym konaním ohrozili posádku a 113 pasažierov na palube Boeingu 737.

 

Pilot lietadla okamžite nahlásil túto mimoriadnu udalosť Leteckej prevádzkovej službe a polícii sa následne podarilo v bratislavskom Novom Meste zastaviť auto so štyrmi osobami, ktoré mali u seba silné laserové svetlo.

 

Hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martin Kóňa pre Čas.sk uviedol: "Letecký a námorný vyšetrovací úrad na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja prijal o tomto incidente hlásenie. Posádka Ryanair ohlásila ožiarenie zeleným laserom Leteckej prevádzkovej službe, ktorá hlásenie vzápätí zaslala na náš útvar."

 

img

 

"Podobné prípady sú bežné aj inde vo svete. Ročne je na Slovensku hlásených približne 30 podobných incidentov," pre portál aktuality.sk povedala Miroslava Janušicová z Leteckého úradu v Bratislave.

 

Polícia hľadá svedkov, ktorí by mohli pomôcť pri vyšetrovaní tohto incidentu. Páchatelia môžu byť obvinení z ohrozenia prevádzky prostriedku hromadnej dopravy.

 

Bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková pre vyššie spomenutý portál povedala: "Policajti vyzývajú svedkov, ktorí v piatok minulý týždeň o 22.45 v okolí vysielača Kamzík v Bratislave na Ceste na Kamzík zaznamenali podozrivé konanie osôb, aby tieto informácie oznámili na bezplatnom telefónnom čísle polície 158, prípadne tak urobili na ktoromkoľvek policajnom oddelení."

 

Ožiarenie laserovým svetlom môže byť pre pilotov mimoriadne nebezpečné najmä pri pristávaní, približovania k dráhe a vzletových manévroch, keďže môže prísť k ich dočasnému oslepeniu a dezorientácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies